Ana Sayfa / Manşet / İdlib’te gerilim büyüyor geçen hafta açılan 3 geçiş noktası yeniden kapatıldı

İdlib’te gerilim büyüyor geçen hafta açılan 3 geçiş noktası yeniden kapatıldı

Hikmet Durgun-

Suriye’nin İdlib ile Halep bölgesinde Suriye Ordusu ile SMO grupları arasındaki 3 geçiş noktası güvenlik ve gerilim gerekçesiyle yeniden kapatıldı. Rusya, Türkiye’den geçiş noktalarının açılmasını istemişti. SMO grupları geçiş noktalarının açılmasını protesto etmişti.

Bölgedeki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre idlib ile Halep bölgesinde Suriye Ordusu ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları arasındaki 3 geçiş noktası Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmayla birkaç gün açık olduktan sonra güvenlik gerekçesiyle bugün yeniden kapatıldı.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksandr Karpov, İdlib ile Halep bölgesinde Suriye Ordusu ile SMO grupları arasında açılan 3 geçiş noktasının güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını açıkladı.

Karpov, yaptığı açıklamada “Rus merkezinin yardımıyla açılan, İdlib ilindeki Serakib ve Meznan ve Halep ilindeki Ebu Zeydin geçiş noktalarının bulunduğu bölgelerde durum kötüleşmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgede yeniden faaliyete geçen grupların kışkırtıcı saldırılarda bulunduğunu, bölgeden çıkmak isteyen vatandaşlar ve araçların koridorlardan geçişine engel olduğunu söyleyen yetkili, “Mevcut koşullarda, durum istikrara kavuşana ve sivillerin güvenliğini sağlayan koşullar oluşana kadar söz konusu geçiş noktalarının faaliyeti 30 Mart’tan itibaren askıya alınacak” dedi.

Rusya ve Türkiye, İdlib ve Halep’teki insani durum nedeniyle Ebu Zeydin (El Bab) Meznan (Halep’in batısında) Serakib (İdlib’in güneydoğusunda). Sınır kapılarının açılması konusunda geçtiğimiz hafta açılmıştı.

Türkiye Rusya arasında son dönemlerde Suriye’de yaşanan saldırılar nedeniyle gerilimler yaşanıyordu. Türkiye, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde İdlib ve El Bab bölgesinde Gaz ve petrol bölgesi ile diğer yerlere yönelik yaptığı hava saldırılardan dolayı çok rahatsız olmuştu. Rusya ise aynı gün SMO gruplarının Halep merkeze havan toplarıyla saldırılmasından rahatsız olmuş ve Türkiye’den saldırganların bulunup cezalandırılmasını istemişti.

Bölgede gerginlik hakim olurken, yaşanan gerginlik üzerine TSK bölgeye askeri sevkiyat gerçekleştiriyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir