Ana Sayfa / Manşet / HDP Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında yapacakları eylem ve etkinlikleri açıkladı

HDP Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında yapacakları eylem ve etkinlikleri açıkladı

HDP Mersin Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında yapacakları eylem ve etkinliklerini açıkladı.

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, 25 Kasım’a ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, erkek egemen iktidarlara karşı dünyanın dört bir yanında yükselen “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla, kadın özgürlük mücadelesine olan inanç ve kararlılıkla bir 25 Kasım’ı karşıladıklarını söyledi.
“25 Kasım kapsamında, HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA olarak ‘Jin Jiyan Azadî Şiddete, Savaşa, Yoksulluğa Karşı İsyandayız’ şiarıyla meydanlarda olacağız” ifadesinde bulunan Kuş, şöyle devam etti;

“Erkek egemen iktidarlara karşı dünyanın dört bir tarafından yükselen “Jin Jiyan Azadî” sloganımızla, kadın özgürlük mücadelesine olan inancımız ve kararlığımızla bir 25 Kasım’ı daha karşılıyoruz. Bizler açısından her anı mücadele ve direnişle geçen bir dönemin içerisindeyiz. Kapitalist erkek egemen iktidarların yaşadığı çok boyutlu krizden savaş ve şiddet politikaları ile çıkma amacı, bugün hem dünyada hem de yaşadığımız coğrafyada yoksulluk, kriz ve kaosu derinleştirmiştir. Bu kriz ve kaostan da elbette ki en fazla etkilenen kesimlerin başında biz kadınlar geliyoruz. Tüm dünyada yükselen kadın isyanı ve mücadelesi de bunun en açık göstergesidir.
Şili’den, Arjantin’e, Brezilya’dan, Rojava’ya, İran’a kadınlar alanlarda, sokaklarda erkek devlet şiddetine karşı haklarını ve hayatlarını savunmak için direnişte. Rojava’da kadınlar öncülüğünde gerçekleşen devrim, İran’dan yükselen ve tüm dünya kadınlarının isyanını birleştiren Jina Amînî eylemleri kadın özgürlük mücadelemizin enternasyonal bir mücadele ağına dönüştüğü gerçekliğini açığa çıkarmıştır. Küresel ve emperyalist erkek egemen iktidarların güç ve iktidar savaşlarına en büyük cevabı bu ağı güçlendirerek, mücadelemizin önündeki sınırları kaldırarak ve tüm dünya kadınları ile seslerimizi birleştirerek vereceğimizden şüphemiz yoktur.”

“AKP-MHP erkek egemen ittifakının Kürt ve kadın düşmanlığı üzerinden yürüttüğü kirli savaş politikaları her yönüyle derinleşiyor. ” iddiasında bulunan Kuş, “Kadın kazanımlarına saldırarak, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilerek, eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet ilkemizi suç göstererek kadın mücadelemizi sindirmeye; kadınları “makul ve makbul kadın” rolüne büründürerek evlere kapatmayı hedeflemiştir. Kadına yönelik şiddet ve katliamları önlemeye dönük politikalar üretmek yerine kadını eve, aile içerisine ve erkeğe bağımlı hale getirmeye dönük yasal düzenlemeler sunması kadın düşmanlığının geldiği aşamadır aynı zamanda. Kadın katilleri, kadına yönelik suç işleyenler caydırıcı yasaların olmamasından, cezai yaptırımların yetersiz olmasından dolayı elini kolunu sallayarak toplumun içerisinde suç işlemeye devam ediyor. Karakollar, adliyeler kadınlar için artık bir adalet arama yeri değil; erkek şiddetini adeta teşvik etmenin, kadınları şiddetin her türlüsüne sessiz kalmaya zorlamanın yeri olmuştur.
AKP-MHP erkek ittifakı bugün tüm toplumu, özellikle de kadınları derin bir yoksulluğa sürüklemiştir. Kadın yoksulluğu ve kadına yönelik ekonomik şiddet derinleşerek artmıştır. Kadınlar bugün birincil ihtiyaçlarını dahi karşılamayacak bir durumdayken kamusal alanın dışına itilmekten tutalım, işten çıkarmalara kadar her türlü emek sömürüsüne maruz kalanlar olmuştur.” diye konuştu.

Bugün yaşanan ekonomik krizin kirli savaş politikalarının bir sonucu olduğunu savunan Kuş” Özellikle Kürt kadınlara, siyasetçilere, aktivistlere, gazetecilere yönelik gerçekleştirilen saldırılar da bu politikalardan bağımsız değildir. Gazeteci Nagihan Akarsel Süleymaniye’de tetikçiler eliyle katledilmiştir. Nagihan Akarsel ’in Kürt kimliği, kadın kimliği, gazeteci ve yazar kimliği hedef alınmıştır. Başkanlığını yaptığı kurumu gereği kimyasal silahların araştırılmasını istediğinden dolayı hukuksuz bir biçimde linç edilerek tutuklanan Şebnem Korur Fincancı ve halkın iradesi olan Amed Milletvekili Semra Güzel’in sözlü ve fiziki şiddete maruz kalarak gözaltına alınması durumu da, başta kadınlar olmak üzere yürütülen özel ve psikolojik savaşın bir ürünüdür. Baskı, gözaltı ve tutuklamalarla kadın mücadelemizi sindirmeyi hedefleyen AKP-MHP erkek ittifakı kadın gazetecileri, akademisyenleri işlenen insanlık suçuna karşı çıktıkları için hedef almıştır. Bu saldırıların temelinde Kürt düşmanlığı vardır, kadın düşmanlığı vardır. Bir kadın partisi olan partimize açılan kapatma davası da Kobanî kumpas davası da bu anlamda kadın mücadelemize açılan bir davadır. Kazanımlarımıza dönük tüm bu saldırılara karşı en büyük cevabımız direnişimizi ve mücadelemizi büyüterek yeni yaşamı inşa etmek olacaktır. Bu kapsamda 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma haftasında alanlarda, sokaklarda, mahallelerde, bulunduğumuz her yerden sesimizi isyanımızı yükselteceğiz. Eylem ve etkinliklerimizi en güçlü şekilde örgütleyeceğiz. Kapalı salonlara değil, mücadelemizin filizlendiği sokaklara taşacağız.” ifadelerini kullandı.

Mersin’deki 25 Kasım programı şöyle  açıkladı: 
“* 19 Kasım Cumartesi: 68’liler Ormanı’nda fidan dikme (14.00)
* 22 Kasım Salı: İHD ile birlikte kadın tutsaklara kart gönderme (11.00)
* 24 Kasım Perşembe: Akdeniz ilçesi Barış Parkı’nda kadın buluşması(14.00)
*25 Kasım Cuma: Mersin Kadın Platformu ile Kuşhumato sokağından Özgecan Meydanı’na yürüyüş”
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir