Ana Sayfa / Manşet / Hablemitoğlu suikasti zanlısı Türkiye’ye getirildi

Hablemitoğlu suikasti zanlısı Türkiye’ye getirildi

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastinin katil zanlılarından kırmızı bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır, MİT tarafından Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildi.

Nuri Gökhan Bozkır, MİT tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu 20 yıl önce evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Cinayet şüphelisi olarak aranan Nuri Gökhan Bozkır son olarak Ukrayna’da bulunuyordu.

DHA’nın haberine göre Nuri Gökhan Bozkır’ın yakalanma süreci şöyle gelişti:

Nuri Gökhan Bozkır, Interpol’ün kırmızı bülten düzenlemesi sonrası 10 Temmuz 2019’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gözaltına alındı. Bozkır, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna mahkemesi tarafından elektronik kelepçeyle ev hapsine çıkarıldı. Ukrayna yasalarına göre ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabileceği için Bozkır’ın, elektronik kelepçeyle ve Kiev dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrole tabi tutulmasına hükmedildi.

Duruşmalara katılmadı

Türkiye’nin iadesini istediği Nuri Gökhan Bozkır’ın Ukrayna’ya iltica talebi, 8 Aralık 2020’de nihai olarak reddedildi. Ardından 16 Aralık’ta Ukrayna Başsavcılığı, Bozkır’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi ancak karar, zanlının avukatlarının temyize başvurması nedeniyle uygulanamadı. 2 Ağustos’taki temyiz duruşması ise Bozkır’ın hasta olduğu gerekçesiyle ertelendi. Bozkır’ın sonraki duruşmalara da gelmemesi üzerine mahkeme, 18 Ağustos’ta zorla getirme kararı verdi. O tarihten bu yana Bozkır bulunamazken, 9 duruşma daha görülemedi. En son 14 Aralık’taki duruşma, Bozkır’ın gelmemesi nedeniyle 11 Ocak 2022’ye ertelendi.

Türkiye Ukrayna’dan Bozkır’ın iadesini talep etti. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Nuri Gökhan Bozkır’ı Ukrayna’dan Ankara’ya getirdi. Bozkır’ın yaklaşık 8 gün sürecek ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği belirtildi.

Urfa savcılığı hakkında yakalama kararı almıştı

MİT’ten yapılan açıklamada, “Hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ ve Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma – Tasarlayarak Öldürme’ suçlarından yakalama kaydı bulunan Nuri Gökhan Bozkır, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 08 Eylül 2015’te yakalanan ve içinde bomba yapımında kullanılan mühimmat bulunan ‘Soğan Tırları’ soruşturması kapsamında hapis cezası alacağını anlaması üzerine Ukrayna’ya kaçmıştı” denildi.

Nuri Gökhan Bozkır’ın Ukrayna makamlarına yaptığı iltica talepleri reddedilmişti.

Hablemitoğlu’nun eşi: Devlete güvenimizi kaybettik

Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Biz canımızdan olup, hayal bile edemeyeceğiniz zor bir 20 yılı tamamladık. Adalete, devlete inancımızı ve güvenimizi kaybettik. Ayrıca ne ailemize, ne avukatımıza iletilen herhangi bir şey yok. Süreci, yaşadıklarımızı bilemezsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu

Dün gece katıldığı bir televizyon programında Hablemitoğlu suikastının faillerinden birinin yurt dışında yakalandığı belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hablemitoğlu’nun, Gülen Cemaatinin devlet içerisindeki kadrolaşma çalışmalarını anlatan “Köstebek” isimli kitabını yayımlayamadan 18 Aralık 2002’de öldürüldüğünü hatırlatmıştı.

MİT’in uzun bir süredir Nuri Gökhan Bozkır’ın izini sürdüğüne ve kırmızı bültenle arandığına dikkati çeken Erdoğan, şu bilgileri vermişti:

“Kaçtığı yurt dışında 2015 yılından itibaren FETÖ medya organlarına verdiği röportajlarında da ülkemiz aleyhine asılsız iddialarda bulunuyordu. İstihbaratımız bu kişinin Ukrayna’da saklandığını tespit etti ve bu şahsın yakalanarak ülkemize getirilmesi konusunda Zelenski ile de bunu konuştuk, önceki başkanla da bunları konuştuk ve ‘Bu ülkenizdedir bunu lütfen bize verin’ dedik. Tabii bu kişi Hablemitoğlu cinayeti zanlısı olarak şu anda ülkemiz yargısına hesap veriyor ve istihbarat teşkilatımızın buradaki yakın markajı, muhatapları ile olan sıkı diyaloglarla bu iş neticelendi. FETÖ ile irtibatı yanında DEAŞ terör örgütüne de silah ve mühimmat temin ettiği bilinen birisi.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir