Ana Sayfa / DÜNYA / Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine gönderilmesi için çalışmalarımız var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine gönderilmesi için çalışmalarımız var

Çavuşoğlu

KAYNAK,GETTY IMAGES

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’deki mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, “Başta Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle, Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var” dedi.

Covid pandemisi ile birlikte mülteci sorununun derinleştiğini belirten Çavuşoğlu, “Artık mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine döndürülmesi, gönderilmesi için uluslararası toplumdan daha iyi bir destek görmeye başladık” diye konuştu.

Resmi verilere göre Türkiye 3.9 milyona yakın göçmen ve mülteciye ev sahipliği yapıyor. Çeşitli statülerdeki bu göçmenlerin yüzde 90’ına yakını Suriyeli.

Ancak Taliban’ın kontrolü ele geçirerek yeni hükümeti kurması sonrası Afganistan’dan Türkiye’ye göçün artacağı endişesi sürüyor.

‘Bu işin bir sorun olduğunu görüyoruz, toplumda bir rahatsızlık da var’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afganistan’dan göç dalgası kaygılarına da konuşmasında değindi.

Türkiye’de göç sorununun toplumda “rahatsızlık” yarattığını belirten Çavuşoğlu, Afganistan’daki durumun ise “Suriye’den çok farklı olduğunu” söyledi.

“Şu anki Afganistan’daki durum nedeniyle insanları hemen göndermek doğru da değil, mümkün de değil. Bir muhatap da yok zaten” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz yine de bu işin bir sorun olduğunu görüyoruz, toplumda bir rahatsızlık da var ama bu işe ırkçı ve faşizan bir yaklaşımla bakmak son derece yanlıştır.

“Biz zaten bir önceki yönetim döneminde uçaklarla Afganları Afganistan’a gönderiyorduk. Pakistan’a da aynı şekilde gönderiyoruz. Savaş devam ederken bir ülkenin ya da bir yerin yeninden inşası gerçekçi değil. Rejimle ilgili hepimizin tutumu belli ama sahada temel ihtiyaçları karşılamak bir ülkeyi yeniden inşa etmek değildir.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir