Ana Sayfa / KADIN / Demirağ, Dünya Çocuk Hakları Gününü kutladı

Demirağ, Dünya Çocuk Hakları Gününü kutladı

Cumhuriyet Halk Partisi 27. ve 29. Dönem Parti Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Demirağ, yayınladığı mesajda çocuğun emeğini, bedenini, geleceğini istismar etmenin, insanlığın iflas ettiği son nokta olduğunu belirterek, “İnsanlık, çocuk için iyilik düşünmedikçe, dünyayı çocuğun üstün menfaatine ve önceliklerine göre tasarlamadıkça iflah olamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Demirağ, Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın bugün insanlıktan utandıran çocuk istismarından, bombalardan kaçan çocuklardan, bedenlerden bahsettiğini belirtti. Her çocuğun insanlığın geleceğini yüreğinde taşıdığını vurgulayan Demirağ, “Bir çocuğun hayatını karartmak, insanlığın ufkunu karartmaktır. Çocuğun duygu ve düşünceleri değerli, canı ve bedeni dokunulmazdır. Huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümek, onun yaratılıştan getirdiği en tabii hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Demirağ, mesajının devamında şunları kaydetti:

“20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Fakat biz bugün hepimizi insanlığımızdan utandıran çocuk istismarından, bombalardan kaçan çocuklardan bahsediyoruz. Her çocuk, insanlığın geleceğini yüreğinde taşır. Bir çocuğun hayatını karartmak,insanlığın ufkunu karartmaktır. Çocuğun duygu ve düşünceleri değerli; canı ve bedeni dokunulmazdır.

Huzurlu, sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyümek, onun yaratılıştan getirdiği en tabii hakkıdır. Çocuğun emeğini, bedenini, geleceğini istismar etmek, insanlığın tefessüh ve iflas ettiği son noktadır. Çocuk istismarı, hesabı verilemeyecek ağır bir suçtur. Çocuğun her anlamda ihmal ve istismarıyla mücadele etmek, dini ve hukuki bir sorumluluktur.

Hiçbir çocuk, hırsın, güç ve iktidar mücadelesinin, savaş ve şiddetin yükünü çekmeye mecbur, mağdur ve mazlum edilemez. Geleceğimiz olan çocuklarımızın, taşıyamayacakları bedensel ve duygusal yükler altında ezilmelerine izin ve müsamaha gösterilemez. İnsanlık, çocuk için iyilik düşünmedikçe, dünyayı çocuğun üstün menfaatine ve önceliklerine göre tasarlamadıkça iflah olamaz.”
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ:Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 193 ülkenin taraf olduğu sözleşme [1] en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. Türkiye, ÇHS’yi 14 Ekim 1990’da imzaladı ve sözleşme 27 Ocak 1995’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. [2] Sözleşmeyle çocuk haklarının korunması amaçlanmış ve ve taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklere uymaları gerektiği hükme bağlanmıştır.
ÇHS’nin dört temel ilkesi şunlardır:
Ayrım gözetmeme (Madde 2)
Çocuğun yüksek yararı (Madde 3)
Yaşama ve gelişme hakkı (Madde 6)
Katılım hakkı (Madde 12)
Taraf Devletlerin bu Sözleşme ile üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirme konusunda kaydettikleri ilerlemeleri incelemek amacıyla Çocuk Hakları Komitesi (ÇHK) kurulmuştur [3] Devletler ÇHS’ye taraf olduktan iki yıl sonra başlangıç raporunu ve bundan sonrada her beş yılda bir raporlarını ÇHK’ya sunmak zorundadırlar.
• Türkiye’de çocukların %48.7’si yoksulluk riskiyle karşı karşıya.
• Çocuk işçilik oranı %50 lere yakin safhada
• Her yil 100 civarinda çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.
• Son yillarda binlerce çocuk cinsel istismara uğradı. .Egitim icin okullara giden cocuklar yeterli besine ulaşamadıkları için gün boyu aç kalma ve bunun sonucu olarak öğrenme güçlüğü cekmektedir.Cözüm icin Milli Eğitim bakanlığı okullarda en az bir öğün yemek vermelidir.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir