Ana Sayfa / YAŞAM / Cezaevi İzleme Koordinasyonu: Cezaevlerinde bir sürü hak ihlali yaşanıyor

Cezaevi İzleme Koordinasyonu: Cezaevlerinde bir sürü hak ihlali yaşanıyor

Tarsus T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu, cezaevlerinde bir sürü hak ihlalinin yaşandığını belirttiler.
Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu, Tarsus T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin İHD Mersin Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Koordinasyon adına açıklamayı yapan İHD Mersin Yöneticisi avukat Bedri Kuran, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, tecride karşı açlık grevleri, hasta tutuklular sorunu, insan hakları örgütlerinin uyarılarına rağmen devam ettiğini belirtti. Pandemi gerekçe gösterilerek artan tecrit, işkence, keyfi yasaklar, kötü muamele, disiplin cezaları, hücre karantinası, hastanelere sevklerin sık sık ertelenmesinin tutukluların yaşam haklarını tehdit ettiğini ifade eden  Kuran, “Hapishane doluluk oranı alarm seviyesine gelmiştir. Ayrıca her hapishanede ayrı ayrı uygulamalar görülmekte, tutuklular- hükümlüler arasında ayrım yapılmaktadır. Ceza kesinleşince suç ne olursa olsun, kişinin suçla bağı kopar. Dolayısıyla ceza alan herkes için infaz kanununun eşit uygulanması gerekir. Din, dil, ırk, siyasi görüş ve sınıf farkı gözetilmemelidir. Ancak mevcut siyasi iktidar döneminde Türkiye’yi de bağlayan bu sözleşmeler yok sayılmaktadır” diye konuştu.
‘HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR’
Hak ihlallerinin hapishanelerde vahim boyutlara ulaştığına dikkati çeten Kuran, Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu adına Mersin Cezaevlerinde İHD ve ÖHD’li (Özgürlük için Hukukçular Derneği ) avukatların tutuklularıyla yaptığı görüşmeler sonucunda tespit ettikleri hak ihlalleri şöyle sıraladı:
“ *Tarsus T tipi Cezaevindeki olumsuz koşulların, daha önceki cezaevi ziyaretlerinde raporlaştırılan sorunların, ne yazık ki ağırlaşarak devam ettiği anlaşılmaktadır. Pandemiye rağmen hijyen koşulları yetersizdir. İçme ve kullanma suyuna erişimde kısıtlamalar,  sıcak su temininde sorunlar yaşanmaya devam etmektedir.
* Hastaneye sevki yapılanların, uzun süreler bekletilmesi ve muayene ile tedavilerindeki ciddi gecikmeler, sağlık durumlarının daha da bozulmasına yol açmaktadır. Cezaevi yönetimleri tarafından gerekçe olarak sunulan jandarma ve infaz koruma memuru yetersizliğinin bir an önce giderilerek, hastane sevklerinin gecikmeksizin yapılması gerekmektedir. Aksi durumda yaşanabilecek kayıplardan bu gecikmelere yol açanların sorumlu tutulacakları doğaldır.
* Koronavirüs (KOVİD 19) gerekçesi ile yapılan ilave kısıtlamaların, hastane dönüşlerinde zorunlu 14 günlük izolasyon ve tecrit ile kelepçeli muayene dayatmasının kimi mahpusların sağlık hizmeti almaktan kaçınmalarına neden olduğu bilgisi de mevcuttur. Bu durum da cezaevindekilerin sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlayan ciddi bir etken olmuştur. Nitekim İsa Gültekin tüm uyarılarımız ve çabalarımıza rağmen sağlığa erişim konusunda yaşatılan zorluklardan dolayı yaşamını yitirmiştir.
 * 01.04.2021 tarihinde Gebze Kadın Cezaevinden Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevine getirilen bir mahpus ile yapılan görüşmede, karantina koğuşunun fiziki koşullarının oldukça kirli ve sağlıksız olduğunu, bu hususlarla ilgili olarak cezaevi yönetimine üç defa şikâyetlerini iletmesine rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadığını ifade etmiştir. Devamla bulundukları koğuşta toplam dokuz kişinin olduğu, bu kişilerden altısının açlık grevine girdiği,  greve girenlerde baş ağrısı, mide ağrıları, kabızlık, ishal gibi sağlık sorunlarının görüldüğü, hastanede kelepçeli muayene dayatmasına maruz bırakıldıklarını bildirmiştir.
* Kadın mahpusların ayrıca dışarıdan gönderilen yöresel giysilerin ve mektupların içinde gönderilen fotoğraf, kartpostal ve pulların bir kısmının kendilerine keyfi nedenlerle verilmediğinden, aramalarda el konulan radyolarının kendilerine iade edilmediğinden, kadın dergilerine ve gazetelere ulaşamadıklarından şikâyetçi oldukları saptanmıştır.”
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜLTAK: “5 YIL DAHA BİRLİKTE YOL YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Seçmenlere seslenen Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, “Önümüzdeki Pazar günü sandığa giderken tercihiniz barış, huzur ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir