Ana Sayfa / ÇEVRE / BM uyardı; Suriye Kuzeyi su için felaket kapıda bölge susuz kalabilir

BM uyardı; Suriye Kuzeyi su için felaket kapıda bölge susuz kalabilir

Birleşmiş Milletler (BM), yağışlarda yaşanan azalmanın yanı sıra Fırat Nehri’ndeki su akışının son 6 ayda kademeli olarak azalması nedeniyle Haseki, Rakka, Deyrezor ve Halep vilayetlerinde su ihtiyacının temini konusunda önümüzdeki dönemde insani ve doğal bir felaket riski bulunduğuna dikkat çekti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA),  Suriye kuzeyi ve Suriye’deki su kıtlığı hakkında bir rapor yayımladı.

Raporda, 2020 sonbaharından bu yana, Akdeniz Havzası’nın doğu bölgesinde yağış seviyesinin mevsim normallerinin altına düşmesinin Suriye ve Irak’taki kuraklık koşullarını hızlandırdığına dikkat çekildi.

Bu iki ülkenin yarı kurak ikliminin yanı sıra Türkiye tarafından da Fırat Nehri’ne akan suyun son 6 ayda kademeli olarak azaldığı ve Ocak’ta saniyede 500 m3’ten Haziran’da saniyede 214 m3’e düştüğü kaydedilen raporda, Suriye’deki en önemli rezervuarlardan ikisi olan Tişrin ve Tabka barajlarının hidroelektrik potansiyelinin önemli ölçüde azaldığı, bunun da enerji üretim kapasitesinin azalmasına ve elektrik kesintilerine neden olduğu belirtildi.

Raporda, buna ilaveten Haseki, Rakka, Deyrezor ve Halep vilayetlerinde mevcut içme suyunu etkileyen hayati su pompa istasyonlarının yeterince çalışamadığı, , Fırat’ın batı kıyısındaki 73 su istasyonundan 54’ünün kritik derecede düşük su seviyelerinden önemli ölçüde etkilendiği belirtildi.

Raporda, “Su kıtlığı, tarımsal üretim ve gıda güvenliği için önemli bir tehdit oluşturuyor. 2021 için resmi olmayan mahsul tahminleri, arpa üretiminin 1,2 milyon tona düşebileceğini gösteriyor. Kirlenmiş su ayrıca ciddi halk sağlığı riskleri oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, susuzluk krizine paralel olarak Suriye’deki Erken Uyarı ve Müdahale Sistemi’nin (EWARS), Mayıs 2021’de Rojava’da 17 bin 166 akut ishal vakalası tespit ettiği, bu sayının 2020’nin aynı ayına (7 bin 355 vaka) kıyasla önemli bir artış olduğuna dikkat çekildi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) raporunda, Suriye’de bu yıl 5,5 milyondan fazla insanın içme suyuna erişim sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı, 3 milyon kadar kişinin elektrik kesintisi yaşadığını kaydetti.

Rapor, devam eden kriz nedeniyle, müdahale kapasitesini aşabilecek bir insani veya doğal felaket altında bulunan Suriye’nin 191 ülkenin küresel risk endeksinde 7’inci sırada yer aldığına dikkat çekti.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir