Ana Sayfa / Manşet / BM: Ezidilere yönelik İŞİD’in soykırım uyguladığına dair somut deliller var

BM: Ezidilere yönelik İŞİD’in soykırım uyguladığına dair somut deliller var

Birleşmiş Milletler, terör örgütü IŞİD’in Şengal’de Ezdi Kürtlere karşı işlediği suçların “soykırım” teşkil ettiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki bir araştırma grubu, terör örgütü İŞİD’in Ezdilere karşı soykırım yaptığına dair net kanıtlar bulduğunu açıkladı. Araştırmacılara göre IŞİD, hardal gazı da dahil olmak üzere kimyasal silahlar üretti ve kullandı. Soruşturma ekibinin başkanı Karem Khan’a göre son zamanlardaki farklı delillerin yanı sıra, toplu mezarlar ve İŞİD’in hard disklerinden kanıt toplamada önemli ipuçları elde edildi.

“Ya din değiştirecekler ya da öleceklerdi”

Tanıklıklar, toplu mezarlardan alınan adli kanıtlar ve IŞİD’e ait hard disklerden edinilen dijital verilerle “dağ” kadar kanıt topladıklarını belirten Khan, soruşturma heyetinin IŞİD’in Şengal bölgesinde Ezdilere karşı “soykırım” işlediğine dair “net” ve “tatmin edici” kanıtlara ulaşıldığını söyledi.

Khan, “IŞİD’in Ezdileri fiziksel ve biyolojik yok etme niyeti ültimatomunda bariz ortada. Ezdi toplumunun tüm üyelerine acımazsızca uygulanıyor, ya din değiştirecekler ya da ölecekler” dedi.

Binlerce Ezdi’nin IŞİD’in bu ültimatomunun ardından toplu infaz edildiğini ve kaçmaya çalışırken vurulduğunu belirten Khan, binlerce kişinin köle olarak kullanıldığını ve kadınların toplu tecavüze ve dayanılmaz cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Soruşturma grubu, BM’lerin oybirliğiyle Irak’a savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlara ilişkin kanıtları toplamasına ve korumasına yardımcı olmak için oy verdiği 2017’den beri aktif olarak çalışıyor.

2016 yılında hazırlanan söz konusu raporda terör örgütü İŞİD’in Ezdilere uyguladığı şiddetin soykırım olarak kabul edilmesini ve suçluların Hollanda’nın Haag kentinde bulunan Lahey Adalet Divanı’na çıkarılarak yargılanmasını istiyordu.

BM’lere göre şimdi, Ezdilerin “Fiziksel ve biyolojik olarak” soykırıma uğradıklarına dair somut deliller var.

Karem Khan’a göre, bu materyal muhtemelen önceki soruşturmalarda sunulan ifadelerden daha farklı olarak mahkemede bir kovuşturma kanıtı olarak daha istikrarlı olacaktır.

Böylece BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan altıncı raporda, IŞİD’in Ezdilere karşı bir soykırım gerçekleştirdiği görüşü somut delillerle ispat ediliyor.

BM ekibi, şimdiye kadar Ezdilere karşı “soykırım” suçu işleyen bin 444 IŞİD mensubu tespit etti.

Kimyasal silahlar mahkumlar üzerinde test edilmiş!

Aynı soruşturmaya göre İŞİD, savaşında kullanmak üzere kimyasal silahlar geliştirmek için Musul Üniversitesi binalarını kullandı. Karem Khan’a göre, bu silahların bir kısmının mahkumlar üzerinde test edildiği ve ölümle sonuçlandığı söyleniyor.

Terör örgütünün 2016’da Irak’ta bir kasabaya düzenlenen saldırıda kullandığı söylenen hardal gazı üretmeyi başardığı da belirtiliyor.

BM’nin 1948 yılında kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre; soykırım ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubun tümünü ya da bir bölümünü yok etme niyeti anlamına geliyor.

Terör örgütü IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Ezdilerin çoğunlukta yaşadığı Şengal bölgesine saldırmış, çok sayıda Ezdi’yi öldürmüş, kadın ve kız çocuklarını alıkoymuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir