Ana Sayfa / Manşet / Aile hekimleri ikinci kez iş bıraktı

Aile hekimleri ikinci kez iş bıraktı

Aile Hekimleri, 1 Temmuz’da uygulamaya konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için bugün ikinci kez iş bıraktı. Aile hekimleri “Biz bu yönetmeliğe ‘Ceza Yönetmeliği’ diyoruz. İçerisinde birçok ceza maddesini içeriyor. Örneğin şu anda ben basında yer alırken evrakta sahtecilik yapmakla, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanını alabilirim” dedi.

Aile Hekimleri, 1 Temmuz’da uygulamaya konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için bugün ikinci kez iş bıraktı. Aile hekimleri “Biz bu yönetmeliğe ‘Ceza Yönetmeliği’ diyoruz. İçerisinde birçok ceza maddesini içeriyor. Örneğin şu anda ben basında yer alırken evrakta sahtecilik yapmakla, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanını alabilirim” dedi.

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için bugün ikinci kez iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış burada yaptığı açıklamada, yönetmelik geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

“AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ YOK ETMİŞTİR”

Yönetmeliğin iş güvencesini yok ederek hak ediş kayıplarına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Özer,  şöyle konuştu:

“1 Temmuz’da yürürlüğe giren Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, iş güvencesini yok ederek hak ediş kaybını tahammül edilemez seviyelere getirerek aile hekimliği uygulamasının sürdürülebilirliğini yok etmiştir. Bu yönetmelikten geri adım atılmadığı sürece biz kendi sağlığımızdan kendi geleceğimizden ve çocuklarımızın geleceğinden endişe ediyoruz. Ben şunu sormak istiyorum Sayın Bakan’a; Sayın Bakan özel hastane işletiyor. Kendi hastanelerinde yapılamayan kronik hastalık yönetimi neden bizlere getiriyorsunuz? Sizin hastanenizde bir hekim bir hastaya 30 dakika ayırabiliyor mu? Siz hastanenizde mazereti olduğu halde işe geç gelen ya da gelemeyen olduğu zaman iş akdini sonlandırabiliyor musunuz? Sonlandıramazsınız, bu ülkede hukuk var? Sayın Bakan, hiç Aile Sağlığı Merkezi gördünüz mü? Hiç o kurduğunuz sistemin başına geçip baktınız mı? Bunun pandemi döneminde yapılmasının amacı nedir? Bize yapılana ses çıkarmazsak hepimizin başına büyük bir iş güvencesizlik sorunu gelir. Biz bunun karşısında duracağız.”

“SAYIN BAKAN’I SAHAYA DAVET EDİYORUZ”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış de yaptığı açıklamada bugünkü şartlarda yönetmelikte yer alan maddelerin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Özbakış, temmuz ayı içerisinde Türkiye’deki aile hekimliği çalışanlarının yüzde 99,9’unun hak edişinin düştüğünü söyleyerek şöyle devam etti:

“Biz bu yönetmeliğe ‘Ceza Yönetmeliği’ diyoruz. İçerisinde birçok ceza maddesini içeriyor. Örneğin şu anda ben basında yer alırken evrakta sahtecilik yapmakla, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanını alabilirim. Yani aynı seviyede bir suç işliyorum şu an. Entegre sağlık sistemi sunan aile hekimlerinde 2 yıl içinde 5 nöbete mazeretli olarak bile gitmedikleri takdirde sözleşmeleri feshediliyor. Yakınları vefat edemez, ettikleri takdirde sözleşmeleri feshedilir. Kronik hastalık takiplerinde bir hastaya kaç dakika ayıracağız, kaç kişiyi izleyeceğiz? Şu anki şartlarda bunların yerine getirilmesi mümkün değildir. Sayın Bakan’a buradan seslenmek istiyorum; devamlı gündeme ek ödemeler, pozitif performanslar getiriliyor. Pandeminin başından beri kaç aile hekimine ne kadar ek ödeme yapıldı? Verilen ek ödemeler şartlı ve şartları yerine getirilemeyecek maddelerle verilmeye çalışılıyor. Buradan Bakan Bey’e soruyorum; temmuz ayı içerisinde Türkiye’de çalışan 50 bin aile hekimi çalışanı kaçı pozitif performans aldı? Kaçının negatif performansla ücreti kesildi? Ben cevap vereyim; temmuz ayında tüm Türkiye’deki aile hekimliği çalışanlarının yüzde 99,9’unun hak edişi düştü. Ek ödeme veriyoruz şeklinde haberler gerçeği yansıtmıyor. Sayın Bakan’ı sahaya davet ediyoruz. Gelsin bir gün sabahtan akşama kadar kronik hastalık takibi yapalım. Ne kadar sürüyor, diğer hizmetler ne oluyor. Bu yönetmelikle bunların yapılması mümkün değil.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir