Ana Sayfa / DÜNYA / Afganistan Konferansı 24 Nisan’da İstanbul’da olacak ancak önemli taraf Taliban konferansa katılmıyor

Afganistan Konferansı 24 Nisan’da İstanbul’da olacak ancak önemli taraf Taliban konferansa katılmıyor

Hikmet Durgun-

Afganistan’daki sorunun çözümünü sağlamak amacıyla Afganistan Konferansı 24 Nisan ile 4 Mayıs arasında İstanbul’da gerçekleşecek ancak sorunun büyük bir tarafı olan Taliban konferansa katılmıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Konferansı’nın İstanbul’da, 24 Nisan – 4 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını açıkladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletler’in eşdüzenleyiciliğinde, 24 Nisan – 4 Mayıs 2021 tarihleri arasında Afganistan İslam Cumhuriyeti ve Taliban temsilcileri arasında yüksek düzeyli ve kapsayıcı bir Konferans tertiplenecektir. Türkiye Konferansa İstanbul’da ev sahipliği yapacaktır.” 

Ülkede büyük bir güç olan ve ABD ile ABD destekli Kabil hükümetiyle savaşan Taliban ise İstanbul’daki konferansa katılmayacak.

Taliban, tüm yabancı güçler Afganistan’ı terk edene kadar, ülke hakkında karar verilecek hiçbir konferansa katılmayacaklarını açıkladı.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Muhammed Naim tarafından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Tüm yabancı güçler vatanımızdan tamamen çekilinceye dek, Afganistan İslam Emirliği (AİE), Afganistan hakkında kararlar alınacak hiçbir konferansa katılmayacaktır. AİE, çalışmalarını yüce dinimiz İslam’ın rehberliğindeki istişareler ile gerçekleştirmektedir. Ve böylece bu istişareler sonucunda verilen kararlara göre bir duruş sergilemektedir.”

Afganistan’da resmi olarak 2 bin 500’ü ABD’li yaklaşık 10 bin yabancı asker bulunuyor. Ülkede Almanya, Kanada, Türkiye ve NATO üyesi diğer ülkelerin askerleri bulunuyor.

ABD, ilk kez Başkan Barack Obama yönetiminde Afganistan’da barış için Taliban ve Afgan hükümetleri arasında görüşmeler yürütülmesi için girişimlerde bulundu. 2011, 2012 ve 2013’teki girişimler sonuçsuz kaldı. 2016’da Pakistan’ın eşgüdümünde ABD ve Çin’in katılımıyla Taliban ile Afgan hükümeti arasında yapılan barış görüşmelerinden de sonuç alınamadı. Donald Trump’ın 2017’de ABD Başkanı seçilmesinin ardından müzakereler yeniden gündeme geldi. Afganistan’da ikinci kez göreve seçilen Cumhurbaşkanı Eşref Gani 2018 başında Taliban ile ön koşulsuz müzakereye hazır olduklarını açıkladı. Gani, ayrıca Taliban’ı meşru bir siyasi parti olarak tanımayı ve hapisteki örgüt üyelerini salıvermeyi vadediyordu.

Taliban barış için muhatabının Afgan hükümeti değil ABD olduğunu söyleyerek Gani’nin teklifine olumsuz yanıt verdi.

25 Şubat 2019’da ABD ile Taliban temsilcileri barış görüşmeleri için Katar’ın başkenti Doha’da ilk kez bir araya geldi.

12 Ağustos 2019’da ABD ve Taliban arasındaki sekizinci tur görüşmelerin tamamlamasının ardından tarafların anlaşmaya yaklaştığı bildirildi.

ABD Başkanı Trump’ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Eylül 2019’da taraflar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaşmanın Başkan Trump’ın onayını beklediğini açıkladı. Ancak aynı günlerde Kabil’de yaşanan terör saldırısında bir ABD askerinin ölmesi üzerine Trump anlaşmayı erteledi.

ABD ile Taliban arasındaki görüşmeler Aralık 2019’da yeniden başladı. Görüşmeler “şiddetin azaltılması” adı verilen bir fiili ateşkes kararıyla sonuçlandı.

22 Şubat 2020’de başlayan 7 günlük sürenin sonunda bugün barış anlaşması imzalandı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Burgazlı, 23 Nisan’ı kutladı; Geleceğimiz çocuklardır

Toplu taşıma, turizm ve birçok alanda faaliyet gösteren Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir