Ana Sayfa / EKONOMİ / ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları yürürlüğe girdi

ABD’nin Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımları yürürlüğe girdi

ABD’nin, Türkiye’ye yönelik S-400 füzeleri nedeniyle almış olduğu yaptırım kararları bugün yürürlüğe girdi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine “Rusya ile kurulan ilişkiler” nedeniyle bugün itibariyle yaptırım uygulanacak.

 

Edinilen bilgilere göre ABD’nin, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine “Rusya ile kurulan ilişkiler” nedeniyle uygulanacak yaptırımları bugün yürürlüğe girdi.

ABD daha önce de bu 4 isme yaptırım uygulamıştı. Yaptırım listesindeki kişilerin varsa ABD’deki mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirilecek.

SSB yaptırımlarla ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’nin ve bağlantılı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Yaptırım listesindeki kişilerin varsa ABD’deki mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirilecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptırımların gerekçesini, “SSB’nin 2 Ağustos 2017’de ya da daha sonraki bir tarihte, Rusya hükümetinin savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasıtlı olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi” olarak açıkladı.

ABD, Aralık ayında Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamış, SSB ve kurumun dört yetkilisi yaptırım listesine alınmıştı.

Türkiye ise Ekim ayında S-400 füzelerini denemiş ama aktive etmemişti.

ABD Kongresi, CAATSA’yı 2017’de onayladı. Yasa ile Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yaptırım uygulanmasının yolu açıldı. ABD, Eylül 2018’de ise ilk kez Çin Merkezi Askeri Komisyonu’nun Cihaz Geliştirme Departmanı’na karşı CAATSA kapsamında dolaylı yaptırım uyguladı.

CAATSA’da 12 farklı yaptırım türü var. Bunlar arasında; yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması da yer alıyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir