Ana Sayfa / Manşet / ‘ABD, Suriye Kuzeyinde Kürt partilerle anlaşma imzalayan petrol şirketinin lisansını yenilemiyor’

‘ABD, Suriye Kuzeyinde Kürt partilerle anlaşma imzalayan petrol şirketinin lisansını yenilemiyor’

Al Monitor, ABD yönetiminin, Suriye Kuzeyindeki yerel yönetim ile Nisan 2020’de petrol anlaşması imzalayan Delta Crescent Energy firmasının lisansını yenilemeyerek Trump’ın “petrol İçin kalıyoruz” politikasına son verdiğini, “Suriye’de insanlar için kalıyoruz” mesajını öne çıkardığını yazdı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor’a konuşan bir kaynağa göre, Biden yönetimi, geçen yıl Kürt Partilerle ile anlaşma imzalayan Amerikan petrol şirketi Delta Crescent Energy’e verilen “yaptırımlardan feragat” lisansını uzatmama kararı aldı.

Al-Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre 30 Nisan’da “lisans süresi” dolan Delta Crescent Energy’e ayrıca Rojava’daki faaliyetlerini durdurması için 30 günlük bir süre verildi.

Haberde, “Sezar Yasası” ile ağır bir şekilde yaptırıma tabi tutulan Suriye’de, bu Delta Crescent Energy’e Trump yönetimi döneminde verilen lisans süresinin uzatılmaması kararının “bir değişiklik değil, politika düzeltmesi” olduğuna, bu nedenle, başka hiçbir şirkete de feragat verilmeyeceğine dikkat çekildi.

Şirketin feragatnameyi yenilemek için aktif bir lobi kampanyası başlattığı ve hatta ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in de bu çabalara dahil olduğu bilgisine yer verilen haberde, konuyla ilgili kaynakların, başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu kaydettiği belirtildi.

Ancak şu anda Wilson Center’ın Ortadoğu Programı’na başkanlık eden Jeffrey’in “lobi yaptığı” iddialarına yanıt vermediği de aktarıldı.

.

Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joey Hood başkanlığındaki bir heyet geçtiğimiz günlerde Deril ve Rakka’ya yaptığı ziyarette, Kürtlere, Washington’un kendilerine verdiği desteği sürdüreceğine dair güvence vermişti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hood’un “ABD’nin IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde işbirliğinin devam edeceği taahhüdünde bulunduğu, Suriye’nin kuzeydoğusundaki istikrara yardımcı olacaklarını kaydettiği” belirtilmişti.

Fakat James Jeffrey, Biden yönetiminin Suriye politikasını eleştirerek, Trump yönetiminin politikalarının çoğunun “yüzeysel olarak devam ettiğini” savundu.

Al-Monitor’a konuşan ABB yönetiminden bir kaynak, Başkan Joe Biden’in “Suriye politikası” olduğunu, “petrol için değil halk için Suriye’de olduklarını, IŞİD’e karşı mücadele ve büyük ölçüde insani yardıma odaklandıklarını” söyledi.

Şubat ayında, Biden göreve geldikten sonra, Delta Crescent Energy, ilk üretim ekipmanını Rojava’ya göndermek için Ticaret Bakanlığı’ndan ihracat lisansı aldı.

Kaynaklar, şirketin Eylül 2020’de Bölgede 10-15 kişilik bir kadro ile ofis kurduğunu da belirtti.

Fakat Delta Crescent Energy’nin faaliyetlerinden haberdar olan Kürt kaynaklar, şirketin şu ana kadar bölgede herhangi bir önemli faaliyete girişmediğine dikkat çekti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir