Ana Sayfa / Manşet / ABD ile Türkiye arasında Afganistan görüşmeleri sürüyor

ABD ile Türkiye arasında Afganistan görüşmeleri sürüyor

Akar, Afganistan için “Asya’nın kalbi” diyerek Türkiye ile Afganistan arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu işaret etti. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’ncü yılında olduğunu kaydeden Akar, “1921 tarihli Türk-Afgan ittifak anlaşmasında da ifade edildiği gibi ‘iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir’” diyerek bu çerçevede Türkiye’nin 2002’den bu yana Afganistan’ın istikrarı için Kabil’de görev yaptığını anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin halen Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığı görevini yürüttüğünü belirten Akar, “Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda altı yıldır sürdürdüğümüz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz. Bu kapsamda ABD teknik heyeti de bugün Bakanlığımıza geldi. Görüşmelerimiz başladı, devam ediyor. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personelimizin dışında bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadır. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir” dedi.

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları da katıldı.

Kirby: ”Görüşmeler daha başlangıç aşamasında”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de günlük basın brifinginde konuyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin daha sadece başlangıç olduğunu vurgulayan Kirby, ”O yüzden tabii ki, bundan sonra konuşabileceğimiz, işaret edebileceğimiz ve duyurabileceğimiz bir şey olursa, kesinlikle bunu yapmaya çalışacağız” dedi.

Kabil havaalanının güvenliğinin, ülkede diplomatik bir varlığa sahip olmanın anahtarı olduğunu kaydeden Kirby, ”Bu yüzden şu anda bu güvenliğe liderlik etmek için neyi kabul ettiklerini Türkler’le konuşuyoruz ve güvenliğin nasıl sağlanacağını, nasıl oluşturulacağını, nasıl bir kapasiteye sahip olması gerektiğini bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Burgazlı, 23 Nisan’ı kutladı; Geleceğimiz çocuklardır

Toplu taşıma, turizm ve birçok alanda faaliyet gösteren Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir