Ana Sayfa / DÜNYA / ABD, düzenlenen bombardımanların ardından Suriye’nin doğusundaki üssünü güçlendiriyor

ABD, düzenlenen bombardımanların ardından Suriye’nin doğusundaki üssünü güçlendiriyor

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri, İran yanlısı milislerin Deyrizor kırsalında gerçekleştirdiği bombardımanın ardından Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir askeri üssü güçlendirdiklerini duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, geçen perşembe akşamı düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu saldırılar tam olarak kim tarafından başlatıldığını ya da bu eylemlerin neden arttığını söyleyemeyiz. Bu durumun, Viyana’daki müzakereler veya İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün eski komutanı Kasım Süleymani’ye yönelik saldırının yıl dönümü ile ilgili olabileceğine şüphe yok. Halen saldırıdan tam olarak kimin sorumlu olduğunu ve niyeti bulmaya çalışıyoruz. Bu yüzden daha fazla youm yapamayız.”

Irak’taki Ayn’ul Esed Üssü ve Suriye’de el-Ömer sahasındaki üs, bu ayın başlarında insansız hava araçlarının saldırısına ve füze saldırılarına maruz kaldılar. Saldırılar, Süleymani’nin Bağdat Havalimanı’nda bir ABD saldırısıyla öldürülmesinin ikinci yıl dönümüne ve Viyana’da İran ile nükleer anlaşmanın canlandırılmasına ilişkin devam eden müzakerelere denk geldi. ABD, İran yanlısı grupları söz konusu saldırıların arkasında olmakla suçluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Koalisyon’un askeri teçhizat yüklü bir konvoyunun Koniko gaz sahasındaki üssünden Deyrizor’un doğu kırsalındaki el-Ömer petrol sahasındaki üssüne doğru ilerlediğini bildirdi. SOHR ayrıca Koalisyon’a ait helikopterlerin de bölge üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiğini aktardı.

SOHR geçen perşembe günü, ‘kimliği belirsiz’ insansız hava araçlarının (drone) Fırat’ın batısında İran’a ait milislerin bulunduğu bölgelere yönelik hava saldırılarını yenilediğini bildirdi. Droneların perşembe günü erken saatlerde Deyrizor’un batı kırsalındaki et-Tabani bölgesindeki bir askeri alanı ve Masrab çölünü hedef aldığı kaydedildi.

SOHR’a göre hava saldırısı öncesinde Koniko doğalgaz sahasındaki Koalisyon üssü yakınında, Deyrizor’un doğu kırsalındaki birçok noktada patlama sesleri duyuldu. Söz konusu patlamalara üsse yapılan füze saldırısının mı neden olup olmadığı konusunda ise bilgi edinilemedi.

Daha önce de çarşamba günü erken saatlerde Deyrizor’da Uluslararası Koalisyon güçleri ile İranlı milisler arasında karşılıklı bombardıman gerçekleştiği belirtilmişti. Koalisyon’a ait en büyük üs olan el-Ömer petrol sahasını hedef alan İranlı milislerin ateşlediği üç füze, Deyrizor’un doğu kırsalında bulunan Suriye topraklarına düştü. Füzeler, Fırat’ın doğusundaki el-Mayadin çölünden fırlatıldı. Kaynağa göre bir füze, üsteki bir helikopter pistine düşerken boş sahalara düşen iki füze de yalnızca maddi hasara yol açtı. Can kayıplarına ilişkin herhangi bir bilgi ise verilmedi. Koalisyon güçleri saldırının ardından el-Mayadin çölüne doğru iki top mermisi ateşlediç Ancak kayıplar hakkında bilgi paylaşılmadı.

SOHR, 4 Ocak’ta insansız hava araçlarının, Deyrizor’un doğusunda, el-Aşara çölünde bulunan el-Kuriya şehri eteklerindeki Ayn Ali çiftliklerinin yakınında İran yanlısı milislerin barındığı noktaların bombaladığını bildirmişti. Saldırıyla eş zamanlı olarak Uluslararası Koalisyon’a ait savaş uçaklarının da bölge üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiği aktarıldı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir