Ana Sayfa / DÜNYA / ABD çekilirken Taliban, Afganistan’da birçok bölgeyi ele geçirdi

ABD çekilirken Taliban, Afganistan’da birçok bölgeyi ele geçirdi

ABD’nin asker çekmeye devam ettiği Afganistan’da son haftalarda saldırıları artıran Taliban, ülkenin kuzeyindeki iki önemli kente girdi.

Örgütün 2015-2016 yıllarında da ABD ve Afgan güçleri tarafından geri püskürtülmeden önce ele geçirdiği Kunduz vilayetinin aynı ismi taşıyan başkentindeki giriş bölgelerinde kontrolü ele aldığı ve iç mahallelere ilerlediği bildirildi. Kunduz’daki vilayet konseyi üyesi Amruddin Vali, “Şu anda silah seslerini duyuyorum. Taliban Kunduz’un ara ve arka sokaklarında, kentte panik hakim” dedi.
Kunduz’un batısındaki Faryab vilayetinin başkenti Meymene’de de Taliban son günlerde kentin girişi ve çevresini ele geçirerek kent merkezine doğru ilerliyor. Bölgede Taliban ve Afgan güçleri arasındaki çatışmalar dün gece de devam etti, 20’den fazla Afgan askeri hayatını kaybetti.
Tahar vilayetinin başkenti Talukan çevresinde de şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
ABD’nin hava desteği önemli ölçüde azaldı
Taliban, ABD askerlerinin ülkeden ayrılmaya başladığı 1 Mayıs’tan bu yana onlarca kırsal bölgede saldırıları artırmış, 50’den fazla bölgeyi ele geçirmiş ve yüzlerce Afgan askerini teslim olmaya zorlamıştı. Hükümet güçleri şu ana dek az sayıda bölgeyi geri almayı başardı.
Afganistan hükümeti daha önce ABD ve NATO’ya bağlı uluslararası güçlerin desteğiyle Taliban saldırılarını durdurabilmişti ancak çoğunlukla başkent Kabil ve Bagram hava üssünde konuşlu yabancı güçler 11 Eylül’e kadar ülkeden çekilecek.
Yabancı güçlerin çekilmesiyle ülkede önemli bir güvenlik boşluğu oluşabileceği ve Taliban’ın hızla ilerleyebileceği endişesi var. ABD’nin Afgan güçlerine yönelik hava desteğinin son dönemde önemli ölçüde azaldığı belirtiliyor.
Faryab Vilayet Konseyi Başkan Yardımcısı Sebgatullah Selab, “Kabil’den destek güç ve hava desteği gelse Taliban kente giremez” dedi.
Hükümet güçleri arasında artan saldırılar ve mühimmat eksikliği nedeniyle morallerin düşük olduğu, ülkenin hava gücünün saldırıları önlemekte yetersiz kaldığı belirtiliyor. Güvenlik koşullarındaki kötüye gidişin önüne geçmek isteyen hükümet, cumartesi günü savunma bakanlığı, içişleri bakanlığı ve genelkurmay başkanlığına yeni isimler atamıştı.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir