Ana Sayfa / DÜNYA / ABD, Bin Ladin’in saklandığı yeri ‘çamaşır ipindeki giysiler’ sayesinde tespit etti

ABD, Bin Ladin’in saklandığı yeri ‘çamaşır ipindeki giysiler’ sayesinde tespit etti

ABD askerleri, 2011 yılında El Kaide’nin kurucusu ve eski lideri Usame bin Ladin’i Pakistan’ın Abbottabad kentindeki evine baskın düzenleyerek öldürdü.

New York Post gazetesine göre, önümüzdeki Salı günü çıkması beklenen ‘Usame bin Ladin’in Yükselişi ve Düşüşü’ adlı yeni kitapta, ABD güçlerinin bir ‘çamaşır ipindeki giysiler’ sayesinde Bin Ladin’in saklandığı yere ulaşmayı başardığı bilgisi yer aldı.

Ulusal güvenlik analisti ve eski CNN yapımcısı Peter Bergen’in kaleme aldığı kitaba göre, Bin Ladin 2004’te Irak ile meşgul olmaları nedeniyle ABD kuvvetlerinin kendisine yönelik takibinin önemli ölçüde azaldığını hissetti.

Bunun ardından koruması İbrahim Said Ahmed Abdulhamid’den kendisi için bir arazi satın almasını, bir mimar tutmasını ve Pakistan’ın Abbottabad şehrinde yeniden bir araya getirmek istediği 3 eşi, 8 çocuğu ve 4 torunundan oluşan ailesini barındıracak kadar büyük bir kale inşa etmesini emretti.

İbrahim, Bin Ladin’in isteğini yerine getirerek üç katlı bir ev tasarlattı. 2005 yılında El Kaide’nin kurucu liderinin aile üyeleri yeni evlerine taşınmaya başladı.

Pakistan makamlarının şüphesini dağıtmak için mülkün sahibi olarak görülen İbrahim, kardeşi Abrar ve onun ailesiyle düzenli olarak buraya gelip gitti. Ancak ana binada değil, yanındaki küçük bir binada oturuyorlardı.

Bin Ladin ailesi, sahte bir isimle doğum yapmak için iki kez hastaneye giden en küçük eş Emel Ahmed es-Saddah dışında nadiren evden çıktı. Saddah, doktorların bazı sorularını yanıtlamamak için sağır gibi davrandı.

Ancak 2010’da Pakistanlı bir istihbarat görevlisi, Bin Ladin’in uzun zamandır koruması olan İbrahim’i Peşaver şehrinde gördü ve bunu CIA’ya iletti.

Ağustos 2010’da, İbrahim’in aracını takibe alan CIA, 18 metre yüksekliğindeki dikenli tellerle çevrili eve ulaştı.

Evde telefon hattı veya internet hizmetinin olmaması ve üst kattaki balkonun her taraftan yüksek duvarlarla çevrili olması binada Bin Ladin’in varlığına dair şüpheleri artırdı.

Ayrıca CIA, evde çöplerin sokaktaki çöp kutusuna atılmak yerine bahçede yakıldığını fark etti.

Ancak CIA’nın Bin Ladin’i bulmasını sağlayan en güçlü kanıt evde çamaşır ipine asılan giysiler oldu.

Çamaşır ipinde bir yetişkin erkeğe, çok sayıda kadına ve en az 9 çocuğa ait giysiler vardı. Bu da, İbrahim’in 11 kişilik ailesinin giyebileceğinden çok daha fazlaydı.

CIA, bu kanıtı 14 Aralık 2010’da dönemin ABD Başkanı Barack Obama’ya sundu.

Obama, Bin Ladin’i bulduklarına ikna olmasının ardından ABD kuvvetlerine 1 Mayıs 2011’de gerçekleştirilen operasyonu planlamaya başlamalarını emretti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Burgazlı, 23 Nisan’ı kutladı; Geleceğimiz çocuklardır

Toplu taşıma, turizm ve birçok alanda faaliyet gösteren Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir