Ana Sayfa / DÜNYA / ABD, Afganistan’dayken Biden’ın kurtarılmasına yardım eden Afgan tercümanı geride bıraktı

ABD, Afganistan’dayken Biden’ın kurtarılmasına yardım eden Afgan tercümanı geride bıraktı

13 yıl önce henüz senatörken Afganistan’da mahsur kalan ABD Başkanı Joe Biden’ı kurtarma operasyonuna yardım eden Afgan tercüman, kendisinin ve ailesinin kurtarılmasını istedi.

Taliban’dan saklandığı için soyadının açıklanmasını istemeyen Muhammed, ABD’nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ) yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Sayın Başkan merhaba. Beni ve ailemi kurtarın. Beni burada unutmayın.

Biden’ın yanı sıra 2008’de senatör olan John Kerry ve Chuck Hagel’ı taşıyan iki helikopter kar fırtınası nedeniyle ıssız bir vadiye inmek zorunda kalmıştı.

Senatörlerin yanındaki askerler etrafı kolaçan ederken acil yardım çağrısı da gönderilmişti. Bunun ardından Muhammed’in de içinde olduğu 82. Hava İndirme Kuvveti’nden bir ekip yola çıkmıştı.

WSJ’in haberinde senatörler kurtarılana kadar 100’den fazla çatışma çıktığı yazıldı. Kurtarma ekibinden Astsubay Üstçavuş Brian Genthe, Muhammed’e epey güvendiklerini ve ona silah bile verdiklerini söyledi.

Yarbay Andrew R. Till de Muhammed’in hazirandaki vize başvurusunda şöyle yazmıştı:

Muhammed’in askerlerimize verdiği özverili hizmeti, daha fazla Amerikalının vermesini dilerdim.

Ancak tercümanın evrakları kaybolunca vize başvurusu tamamlanamadı. Taliban daha sonra ülkede kontrolü ele geçirince Muhammed, eşi ve 4 çocuğuyla Kabil Havalimanı’na gitti. Ancak Muhammed’e kapıdan, eşi ve çocukları olmadan geçebileceği söylendi.

Kurtarma operasyonunda Muhammed’le çalışan askerlerden Shawn O’Brien da yetkilileri Muhammed’e yardım etmeye çağırdı:

Yalnızca bir Afgan’a yardım edebilecekseniz Muhammed’i seçin. O, bunu hak etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise WSJ haberiyle aynı gün düzenlediği basın toplantısında, Muhammed’e hizmetleri için teşekkür etti. “Sadece ABD vatandaşlarına değil bizim yanımızda savaşan Afgan müttefiklerimize de bağlılığımız devam ediyor” diyen Psaki, Muhammed’e şöyle seslendi:

Seni oradan çıkaracağız ve hizmetlerini onurlandıracağız

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Dünya çocukları Mersin’de buluştu

Mersin Yenişehir Belediyesinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında hazırladığı etkinliklere binlerce ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir