Ana Sayfa / DÜNYA / ABD Afganistan’da hava saldırılarına yeniden başladı

ABD Afganistan’da hava saldırılarına yeniden başladı

ABD, Afganistan’da Taliban’a yönelik hava saldırılarına yeniden başladı.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, ABD’ye ait savaş uçakları ve insansız hava araçları, ülkenin birçok farklı noktasında Taliban’a karşı saldırılar düzenledi.

Saldırılarda Taliban mensuplarından ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi.

Bölge kaynakları Taliban savaşçılarının yanı sıra sivillerin ve sivillere ait yerleşimlerin de ABD hava saldırılarında zarar gördüğünü aktardı.

Daha önce Afganistan’ın güneyindeki Hilmend ve Kandahar gibi vilayetlerde ABD tarafından Taliban’a yönelik düzenlenen hava saldırıları farklı noktalara da kaydırılmış durumda.

ABD’nin hava saldırılarını artırmasının altında, Taliban’ın son dönemde Afganistan genelinde sağladığı ilerleme yatıyor.

Taliban kısa bir süre içinde ABD ve NATO tarafından desteklenen Kabil yönetimi kontrolündeki birçok ilçe merkezini ele geçirmişti. Kabil yönetiminin Taliban tarafından ele geçirilen ilçe merkezlerini geri almaya yönelik operasyonlarının devam ettiği biliniyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana Taliban tarafından 40’dan fazla ilçe merkezi ele geçirilmiş, Kabil hükümetine bağlı güçler bu ilçe merkezlerinin birkaçını geri almayı başarmıştı.

Taliban’dan açıklama

Öte yandan Taliban, ABD’nün düzenlediği hava saldırılarına dair bir açıklamada bulundu.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada ABD’nin düzenlediği saldırılar kınanarak, bu saldırıların bir karşılığının olacağı ifadesine yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“ABD’li işgalcilerin bazı illerde düzenlediği bombardımanları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Böylesi provokasyonlar, bir karşılık verilmesine kapı aralayacaktır.

İşgalciler Afganların trajedisini uzatmaya veya kendilerini savaşa dahil etmeye değil, ülkeden çekilmeye odaklanmalıdır. Aksi takdirde ortaya çıkacak olan şartlardan kendileri sorumlu olacaktır.”

Taliban ilerliyor

ABD saldırılarına rağmen Taliban’ın Afganistan’da ilerlemeye devam ettiği dikkat çekiyor.

Taliban, ülkede güçlü olduğu güney ve doğu illerinde büyük bir hamlede bulunmasa da, kuzey illerinde önemli ilerleme kaydetti.

Özellikle Faryab, Belh, Tahar, Baglan, Saripul, Samangan gibi iller Taliban’ın ciddi ilerleyişine sahne oldu.

Taliban’ın bu şekilde kendisine karşı muhtemel direnişi başlamadan bitirmeyi ve Kabil hükümetinin bileşenlerini safdışı etmeyi amaçladığı düşünülüyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir