Mersin İstişare Kulübü (MİK) Mayıs 2025 toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Mersin’in geleceğini çok yakından ilgilendiren dijitalleşme ve yapay zeka konusunu gündeme aldı. Kuruluşunun 7. senesini de kutlayan MİK, kahvaltılı toplantısını Divan Otel’de yaptı.
Toplantıya konuşmacı olarak Mersin Üniversitesi (MeÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Değirmenci, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Abdi Kurt, Türkiye Bilişim Dernekleri Federasyonu (TÜBiFED) Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Komite Başkanı İlker Yıldızak, Siber Güvenlik Uzmanı ve Teknoloji Vizyoneri Emrah Güçlü, MTSO Bilgi ve İletişim Teknolojileri Birim Yöneticisi ve MKK Herkes İçin Bilişim Komisyonu Üyesi Turgut Ermercimek katıldı.
MİK Başkanı ve aynı zamanda yönetim danışmanı olan Ferudun Gündüz, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Gündüz, geçen 6 yıllık süreçte MİK’in kuruluş felsefesine uygun olarak farklı konularda onlarca toplantı yaptıklarını anlattı. Ayrıca Mersin ve Türkiye için önemli konuları uzmanlarla bir araya gelip masaya yatırdıklarını ifade etti. Bugüne kadar eğitim, sağlık, bilişim, deprem, etik, göç, kadın, adalet, deniz, sivil toplum, medya gibi konuları ele aldıklarını belirtti. Gündüz, Mersin’in potansiyelini akıllı ve sürdürülebilir adımlarla, aynı zamanda dijitalleşmeden de faydalanarak geliştirmek gerektiğini ifade etti. Bu yaklaşımla “Dijitalleşme ve Yapay Zeka” konusunu gündeme aldıklarını belirtti.
Gündüz’den sonra ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Evren Değirmenci, dijital evrimleşme ile ilgili bilgi verdi. Ardından dijital teknolojilerin endüstri ve sağlık alanındaki kullanımlarını anlattı. Kendisinin Türkiye’deki ilk doktor olmayan başhekim yardımcısı olduğunu açıkladı. Ayrıca MeÜ Hastanesi’nde gerçekleştirmekte oldukları dijital dönüşüm ile ilgili bilgi verdi.
Dünyayı Artık Yavaş Yavaş Teknoloji Şirketleri Yönetmeye Başlayacak
Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Abdi Kurt “Silikon Deneyimler ve Yapay Zeka Savaşları” adlı sunumunu paylaştı. Sunumunda dünyada teknolojinin merkezi olarak anılan Silikon Vadisi deneyimini aktardı. Ayrıca dijital teknolojiler ve yapay zeka kullanımı konusunda dünya ölçeğinde örnekler verdi.
İlker Yıldızak ise “Yapay Zekanın Geleceğimizdeki Rolü ve Meslekler Üzerine Etkileri” başlıklı bir konuşma yaptı. Sunumunda “Neden Yapay Zeka?” sorusuna insan-yapay zeka kıyaslaması yaparak farklı açılardan cevap verdi.
Dördüncü konuşmacı Emrah Güçlü de yapay zeka ve siber güvenlik konularını ele aldı. Konuşmasının sonunda Mersin özelinde örnekler veren Güçlü, Mersin’in dijitalleşme ve yapay zeka kullanımı konusunda henüz başlangıç seviyesinde bile olmadığını belirtti. Mersin’in rekabetini arttırmak için Mersin’de firmalara temel seviyede dijital okur-yazarlık eğitimi verilmesi gerektiğini vurguladı.
Son konuşmacı Turgut Ermercimek’in sunum başlığı “Yapay Zeka’nın Gelişim Süreçleri, Teknik Modelleri, Makine Öğrenmesi” oldu. Ermercimek, dünyayı artık yavaş yavaş teknoloji şirketlerinin yönetmeye başlayacağını ifade etti. Ayrıca artık ülke vatandaşlığından şirket vatandaşlığına doğru bir geçiş evresinde olduğumuza işaret etti. Bu konuda bir şeyler yapmaya başlamak gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bir gün çocuklarımızı bu yabancı şirketlerin çalışanı olarak görebileceğimiz tehlikesi hakkında dinleyicileri uyardı.
Konuşmaların ardından katılımcılara teşekkür sertifikaları takdim edildi. Sertifika takdimlerinin ardından MİK’in 7. yaş günü pastası kesildi. Toplantının sonunda katılımcılar konuşmacılara sorular yöneltti ve konu hakkındaki yorumlarını diğer katılımcılarla paylaştı.