Ana Sayfa / Manşet / TGS: HABERDEN TASARRUF OLMAZ

TGS: HABERDEN TASARRUF OLMAZ

Mersin’de Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yayımlanan ‘Tasarruf Genelgesi’ne basın açıklamalı tepki gösterdi. Çok sayıda STK temsilcisinin de destek verdiği açıklamada TGS Mersin İl Temsilcisi Hediye Eroğlu, tasarruf tedbiri adı altında alınan bu kararın işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzdüğünü ifade ederek, “Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu?” diye sordu.

TGS, kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak olmasıyla ilgili Mersin, Adana, İstanbul, İzmir, Ankara ve Eskişehir’de eş zamanlı “Haberden tasarruf olmaz” sloganıyla basın açıklaması yaptı. Mersin’deki açıklama Atatürk Parkı içeresinde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde gerçekleştirildi. Gazeteciler, ‘Birlikte güçlüyüz’ yazılı pankart açarak, ‘Medya kıyımına son’ ‘Basın öne eğilmesin’ ve ‘Gazetecilik hapsedilemez’ yazılı dövizler açtı ve ‘direne direne kazanacağız’, ‘basın susturulamaz’ şeklinde slogan atılarak, genelgenin geri çekilmesi çağrısı yapıldı. Basın açıklamasını okuyan TGS Mersin İl Temsilcisi Hediye Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan “tasarruf genelgesi” ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilânlar dışında ilân yayımlatılmaması yönünde talimat verildiğini hatırlattı.

“YAZILI MEDYAYA ÖLÜMCÜL DARBE VURULACAK”

Tasarruf tedbiri adı altında alınan bu kararın işçisiyle işvereniyle tüm basın camiasını derinden üzdüğünü vurgulayan Eroğlu, “Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır” dedi.

“GENELGE İPTAL EDİLMELİ”

Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargonun onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşlarının işsiz kalmasına neden olacağının altını çizen Eroğlu, şöyle devam etti: “Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir. Gazeteler bir kamu faaliyeti yürütmektedir. Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz.” Eroğlu, son olarak başta yerel gazeteler olmak üzere medya kuruluşlarına daha fazla destek verilmesinin ülke demokrasisine katkı sunacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir