Ana Sayfa / DÜNYA / Türkiye Mısır ilişkileri kapsamında Türkiye’de İhvan’a yakın iki televizyonun iki siyasi programına ara verildi

Türkiye Mısır ilişkileri kapsamında Türkiye’de İhvan’a yakın iki televizyonun iki siyasi programına ara verildi

Hikmet Durgun-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz Cuma günü Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile yaptığı telefon görüşmesinden hemen sonra Türkiye’de Müslüman Kardeşler’e (İhvan) yakın iki kanalın sunucusu programlarını durdurduklarını açıkladı. Mısır, Türkiye’de yayın yapan İHVAN kanallarının kapatılmasını istiyor.

Edinilen bilgilere göre Türkiye’de Müslüman Kardeşler’e (İhvan) yakın iki kanalın sunucusu programlarını durdurduklarını açıkladı. İstanbul’da yayın yapan Mekameleen TV sunucularından Muhammed Nasir, Ramazan ayı boyunca izinli olacağını ve program yapmayacağını açıkladı. Nasir, siyasi gelişmelerle ilgili program yapıyordu.

Al-Sharq kanalından Moataz Matar ise program kapatmayla ilgili daha net konuştu. Matar, programının 15 dakikalık son bölümünde, kanalda son günü olduğunu ve açık izne çıktığını söyleyerek, bunun ‘hiç istemediği’ bir şey olduğunu dile getirdi.

Mu’taz programı sayesinde 2011 devriminden sonra ünlenen Mısırlı gazeteci Moataz Matar, 2013 darbesinden sonra Mısır hükümetine yönelik sert eleştirileriyle ve Arap dünyasındaki yaşananlara yaptığı sert eleştirileriyle tanınıyor. Programları Facebook ve Youtube’dan canlı olarak verilen Matar hakkında, Mısır’daki yönetimi eleştirdiği için 26 yıl hapis cezası verildi. Moataz, Mursi’nin devrilmesinden sonra İstanbul’a gelip sığınmıştı.

Ankara ile Kahire arasında başlayan diplomatik ilişkiler, İstanbul’dan Mısır’a yayın yapan Sisi karşıtı muhalif televizyon kanalları El Şark, Vatan ve Mekammelen yayınlarına da yansıdı. Türkiye yetkilileri kanalların yöneticileriyle görüşerek Sisi karşıtı yayın yapmamalarını istedi. Mısır, Türkiye ile normalleşmesi için Türkiye’nin İHVAN’a verdiği desteği kesmesini şart koymuştu. Şartlardan biri de Türkiye’de yayın yapan Mısırlı kanalların kendi aleyhine yayın yapmamalarıydı. Türkiye de ülkesinde yayın yapan Mısırlı kanallarla görüşerek Mısır yönetimi aleyhine yayın yapmamalarını ve siyasi programlarına son vermelerini istemişti.

Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir