Ana Sayfa / Manşet / Suriye’de devlet başkanlığı seçimi yapılıyor muhalefet ve Kürtler seçime katılmıyor

Suriye’de devlet başkanlığı seçimi yapılıyor muhalefet ve Kürtler seçime katılmıyor

Suriye’de BM’nin sonuçlarını tanımayacağını duyurduğu devlet başkanlığı seçimi bugün yapılıyor.

Oy verme işlemi sabah saat 07.00’de yaklaşık 12 bini aşkın oy verme merkezinde başladı.

Oy verme işlemi akşam saat 19.00’a kadar sürecek. Saat 19.00’dan sonra sandıklar kapatılacak ve oy sayımı işlemi başlayacak.

Suriye İçişleri Bakanı Liwa Mihemed Rehmun oy verme işleminin 12 bin 102 merkezde ve bütün illerde devam ettiğini kaydetti.

Bakan Rehmun, 18 milyon kayıtlı seçmen bulunduğunu kaydetti.

Ülkenin başta gelen illerindeki seçim merkezlerinden görüntüler geçen SANA halkın sandık başına “akın ettiğini” savundu.

Esad’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor

Yüksek Mahkeme devlet başkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yanı sıra Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmoud Ahmed Marei’nin adaylık başvurularını kabul etmişti.

Abdallah Saloum Abdallah, 2016-2020 yılları arasında devlet bakanı olarak kabinede görev yapmış biri isim. Mahmoud Ahmed Marei ise küçük bir muhalefet partisinin lideri. 21 yıldır iktidarda olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın seçimi kazanması bekleniyor.

Kürtler boykot ediyor

Suriye’deki bütün Kürt tarafları seçimin meşru ve kanunlara uygun olmadığını ilan etmiş ve bu nedenle seçimlere katılmayacaklarını duyurmuştu.

Suriye kuzeyindeki Kürt partileri Kürtlerin müzakere taleplerini karşılıksız bırakması ve BM’nin muhalefetle ateşkes kararına uymamamsı nedeniyle seçimleri boykot etme kararı almıştı.

ABD, BM ve Türkiye seçim sonuçlarını tanımayacak

Öte yandan ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye dahil bazı ülkeler daha önce seçimin sonucunu tanımayacaklarını açıklamıştı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) geçen ay Suriye’de iç savaşın başlamasının 10. yıldönünümdeki oturumunda yaptığı konuşmada, “Bu seçimler ne özgür olacak ne de adil. Seçimler Esad rejimini meşrulaştıramayacak” demişti.

BM yetkilileri, “seçimin ülkede iç savaşı bitirecek siyasi süreçlerin başlatılması, Anayasa’nın yeniden yazılması ve oylamanın BM’nin denetiminde ‘şeffaf ve hesap verilebilir’ yöntemlerle yapılmasına yönelik Konseyi kararlarına uymadığı” uyarısında bulunmuştu.

Türkiye de, “BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı” gerekçesiyle seçimin sonucunu tanımayacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgin iki hafta önce yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 7 milyon Suriyeli sığınmacının oy hakkından mahrum bırakılmasına ilaveten, hür ve adil olmaktan uzak olan bu seçimlerin uluslararası toplum tarafından meşru kabul edilmesi mümkün değildir” demişti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir