Ana Sayfa / ÇEVRE / Soğucak’ta Orman katliamı

Soğucak’ta Orman katliamı

Hikmet Durgun-

Mersin’in Toroslar İlçesine bağlı Soğucak bölgesinde yüzlerce ağacın kesilerek ağaç katliamı yapıldığı ortaya çıktı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan da Soğucak’a gideceklerini ve orada ağaç katliamına izin vermeyeceklerini söyledi.

Edinilen bilgilere göre serin havasıyla bilinen ve çok sayıda yazlık ev ile villaların bulunduğu Mersin’in gözde bölgelerinden olan Soğucak kasabasında ağaç katliamı yapıldığı ortaya çıktı.

Öte yandan ağaç kesimini yapan Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı bir proje ile bölgede bu yıl 500 dönüm 2022-2023 yılı ile birlikte ise 2 bin dönüm civarında ormanın kesilerek gençleştirileceği öğrenildi. Soğucak’taki ağaç kesme işleminin de bu kapsamda yaptığı belirtiliyor.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan da gençleştirme adı altında yamacın komple tıraşlanarak katliam yapıldığını ve yöntemin yanlış olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Orman Bölge Müdürlüğü buradan başlayarak bütün yamacı tıraşlayacak. Tekrar ağaç dikeceğim diyor ama bu yöntem çok bilimsel bir yöntem değil, Ormancılığa da aykırıdır. Burada bulunan ormanlar bölgenin akciğeridir, Ayrıca burada hayvancılık yapılıyor, İnsanlar tatil yapıyor. Yapılacak çalışma tarımın ve hayvancılığın zarar görmesi demektir. Doğal ormancılık ne yazık ki çok yapılamıyor. Rant adına istenilen yapılamıyor. Endüstriyel ormancılık dünyada 60 yaşını geçen ağaçlarda yapılıyor. Mersin’de Soğucak’a gideceğiz. Araştırma yapacağız. Gereken ne ise onu yağacağız. Hiçbir bölgede ağaç katliamına izin vermeyeceğiz.”

Ağaç kesiminin yaşandığı bölgede Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ” Ağaç kesim sahası yaklaşma” diye uyarı tabelaları asmış.

Ağaç kesiminden dolayı bölge halkı çok tepkili olurken, bölge halkının kesimin durması için çeşitli girişimlerde bulunacağı öğrenildi.

Soğucak bölgesinde yürüyüşe çıkan iş adamı Deniz, tesadüfen ağaçların kesildiğini görünce hemen harekete geçti. Kamuoyuna ağaçların kesilmemesi için duyarlılık çağrısı yapan Deniz, Soğucak bölgesinin ormanlarıyla yeşilliği ile meşhur olduğunu eğer buradaki ağaçların kesilme işlemleri devam ederse bölgede hiçbir şeyin kalmayacağına dikkat çekti.

Deniz, kişisel Facebook hesabında ağaç katliamıyla ilgili şöyle paylaşımda bulundu:
Yüzlerce ağacı dozerle yıkanlara Şairimiz Mehmet Emin Yurdakul’dan cevap. Orman Haftasında okurduk.
Bugün sabah Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait dozerin Soğucak Mahallemiz ’de açtığı yoldan yürüyeyim dedim. Yüreğim parçalandı.
Ormandır burayı yayla yapan.
Belli ki ormanı kesecekler, bir süre sonra da “orman vasfını yitirmiş yer” diye arazi-arsa rantçılarına verecekler.
Buna karar verenin de, hunharca ağaçları devirenlerin de bu Ramazan Bayramı’nda ocakları benzesin diliyorum.
SAKIN KESME
Ey hemşehri! Sakın kesme,
Yaş ağaca balta vuran el onmaz.
………………………………………
Sakın kesme, her dalından bir güzel kuş ses versin;
Sakın kesme, gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin;
Sakın. kesme, şu sevimli köye kanad-kol gersin;
Sakın kesme, aziz vatan günden güne şenlensin!.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir