Ana Sayfa / DÜNYA / Rusya ile Ukrayna arasında gerilim büyüyor Rusya, Ukrayna’yı yok etmekle tehdit etti

Rusya ile Ukrayna arasında gerilim büyüyor Rusya, Ukrayna’yı yok etmekle tehdit etti

Hikmet Durgun-

Ukrayna’nın Doğusundaki Donbass bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar zaman zaman devam ediyor. Çatışmada 2 Ukrayna askeri yaralandı. Rusya, Ukrayna’yı yok etmekle tehdit ederken, Ukrayna ise ABD’den kendisini koruyacaklarının güvencesini aldı.

Edinilen bilgilere göre Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğini artırması, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde var olan gerilimi yeniden tırmandırdı. Rusya destekli ayrılıkçı güçlerin Ukrayna ordu mevzilerine saldırmasının ardından yükselen gerilim, 26 Mart’ta 4 Ukraynalı askerin yaşamını yitirmesiyle zirveye çıktı.

Rusya’nın Donbas bölgesinde 2020’nin Temmuz’undan bu yana yürürlükte olan ateşkesin 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklaması üzerine kaygılanan Ukrayna, Rusya’nın bölgeye askeri sevkiyat gerçekleştirmesiyle kendisi de asker gönderiyor. Askeri olarak Rusya ile mücadele etmekten çekinen Ukrayna, iyi ilişkiler içerisinde olduğu NATO ve ABD’den destek istiyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşmesi yaptı. Biden, Ukrayna’ya destek vereceklerinin sözünde bulundu.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ile telefonda görüştü. Wallace, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklerini söyleyerek, ülkesinin Ukrayna ordusunun gelişimine verdiği desteği sürdüreceğini belirtti.

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı gruplarla olan ateşkes süresinin bitmesiyle bölgede yer yer çatışmalar yaşanıyor. Dün gecede Rusya destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmada 2 Ukrayna askeri ile bir sivil yaralandı.

Rusya Belarus üzerinden bölgeye askeri yığınak yaparken, Ukrayna da bölgeye yoğun bir askeri sevkiyat gerçekleştiriyor. Ukrayna, Luhansk ve Donetsk bölgesine tank, top ve ağır silahlar gönderdi.

Ukrayna sınırının kuzeyi, doğusu ve Kırım’da Rusya’ya ait 28 tabur birlik bulunması Ukrayna’yı korkutuyor.

Rusya Ukrayna sınırı boyunca bu hafta başında 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Bölgeye özel birliklerini de gönderen Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve ilhak ettiği Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde, ‘bağımsızlık’ ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda şu ana kadar 13 binden fazla kişinin hayatını kaybetti

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir