Ana Sayfa / Manşet / Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD): Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hak ihlalleri yaşanıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD): Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hak ihlalleri yaşanıyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi ile İHD Mersin Şubesi ortak yaptığı açıklamayla Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair raporunda, sistematik işkenceye maruz kalan tutukluların yaralandığı iddia edildi.
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin şubeleri, Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.
ÖHD Mersin Şubesi önünde yapılan açıklamaya, Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, DİSK’e bağlı Genel-İş Mersin Şubesi Başkanı Kemal Göksoy’un yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Açıklamada konuşan ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
Tutuklulara günlük iki defa ayakta sayım dayatıldığını öne süren Av. Sarıyıldız, insanlık onuru ile bağdaşmayan hukuk dışı muamelelerin kabul edilmemesinden kaynaklı, gardiyanların tutukluları yerlerde sürükleyerek zorla havalandırmaya çıkarıldıklarını, koğuşlarda başlayıp havalandırmada devam eden saldırıların sistematik bir şekilde işkenceye dönüştüğünü öne sürdü. Cezaevinde hak ihlallerin çok yaşandığını savunan Av. Sarıyıldız, şöyle devam etti: “Veysel Zengi isimli mahpusun yapılan işkence esnasında bacağından, sırtından ve başından darbe aldığı, mahpusun aldığı darbelerden kaynaklı dudağının patladığı, başından aldığı darbeden kaynaklı da sürekli bir şekilde titreme nöbetleri geçirdiği ve kustuğu ifade edilmiştir. Mahpus Emrah Kına’nın işkence neticesinde ağır yaralandığı, daha önceden kasık fıtığı rahatsızlığı olan mahpus Fettullah Hazar’ın ise işkence sırasında aldığı darbeler nedeniyle kasığının yırtıldığı ve bağırsaklarının dışarı çıktığı, ancak bağırsakları dışarda olmasına rağmen hala sistematik şekilde işkence görmeye devam ettiği, işkence esnasında gardiyanların, Fettullah Hazar’ın dışarıda olan bağırsaklarını hedef aldıkları ifade edilmiştir. Sağ bacağı ve sağ kolu olmayan yüzde 90 oranında engelli mahpus Şaban Kaygusuz’un da ayakta sayım vermediği gerekçesi ile işkenceye maruz kaldığı, mahpuslara uygulanan işkencenin ikinci müdürün önünde gerçekleştiği, ikinci müdürün de mahpuslara işkence uyguladığı tarafımıza aktarılmıştır” d
HAKARET VE TEHDİT
Tutukluların, işkence sırasında gardiyanların tehdit ve hakaretlerine maruz kaldıklarını paylaştığını söyleyen Sarıyıldız, şunları kaydetti; “’Ne mutlu türküm diyene’ şeklinde slogan attırmaya çalıştıklarını, bu durumu kabul etmeyince sistematik işkence ve hakaret dozlarının arttırıldığını, gardiyanların, kendilerine, ‘Devlet biziz, burası Kayseri hiç bir yere benzemez, sizi burada öldüreceğiz’ diyerek ölümle tehdit ettiklerini, müdür görüşüne giden mahpus Sami Geylan’ın ikinci müdürün hakaretlerine maruz kaldığını ifade etmişlerdir. Mahpuslar, askeri nizamda ayakta sayım verme dayatmasını kabul etmedikleri ve maruz kaldıkları işkenceye karşı, ‘insanlık onuru işkenceyi yenecek’ şeklinde slogan attıkları için idarenin, ‘gereksiz slogan atma’ ve ‘ayakta sayımı kabul etmeme’ gerekçesiyle mahpuslar hakkında son 1 ay içerisinde 50’den fazla disiplin soruşturması başlattığını ve disiplin cezası verdiğini belirtmişlerdir”
AVUKATLAR TEHDİT EDİLMİŞTİR
Sarıyıldız, avukatların yaşadıklarını ise şöyle aktardı: “4 Şubat tarihinde, işkenceye ve kötü muameleye maruz kalan mahpuslarla görüşen heyet üyesi avukat arkadaşlarımız, mahpuslar tarafından aktarılan vahim olaylara ilişkin kurum müdürü ile görüşme yapmak istemeleri üzerine idare personeli tarafından bir saat boyunca hapishanede bekletilmiş, ardından da müdürün heyet üyesi arkadaşlarımız ile görüşme yapmayacağı belirtilmiş, heyet üyesi arkadaşlarımız zorla hapishaneden çıkarılmak tehdidi ve ‘defolun gidin’ hakareti ile hapishaneden çıkartılmışlardır” dedi.
‘ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
İşkence ve kötü muamelenin son bulması için kamuoyuna ve sivil toplum örgütlerine duyarlılık çağrısı yapan Sarıyıldız,: “Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde inceleme başlatmaları, mahpusları ziyaret ederek görüşme yapmaları hayati önem taşımaktadır. Faillerin işledikleri insanlık suçundan kaynaklı cezalandırılmaları için de Adalet Bakanlığı tarafından idari soruşturmaların, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli soruşturmaların re’sen ve ivedilikle başlatılması gerekmektedir. Görüşme talep eden avukat heyetine karşı hapishane idaresinin talepleri gerekçesiz geri çevirmesi ve heyete yönelik tavır ve davranışları kabul edilebilir olmayıp ilgili memurlar hakkında derhal idari soruşturma başlatılmalıdır.  Her ne kadar Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından olaya ilişkin açıklama yapılmışsa da ziyaret heyetinin, birer kamu görevlisi olarak hak ihlali iddialarının tespiti adına hem mahpuslarla hem de idare ile görüşüp olayı her iki açıdan değerlendirmek istemesi karşısında hapishane idaresinin görüşmekten kaçınması ve heyet üyelerini saldırgan bir tavırla hapishaneden uzaklaştırmak istemesi kurumca yapılan açıklamanın samimi olmadığını göstermektedir. Bizler hak savunucuları olarak işkence ve kötü muamele uygulamalarının sonlanması ve faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için yaşanan bu olayları bütün ilgili adli ve idari birimlere ihbar edeceğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı duyarlı kamuoyuna bildiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Burgazlı, 23 Nisan’ı kutladı; Geleceğimiz çocuklardır

Toplu taşıma, turizm ve birçok alanda faaliyet gösteren Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir