Ana Sayfa / KADIN / Mersin’de bir grup gazeteci, gazetecilere yönelik yapılan baskılara tepki gösterdi

Mersin’de bir grup gazeteci, gazetecilere yönelik yapılan baskılara tepki gösterdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir araya gelen gazeteciler, 16 meslektaşlarının Diyarbakır’da tutuklanmasını protesto ettiler. “Gazeteciliği savunuyoruz. Özgür basın susturulamaz” pankartın asıldığı açıklamada, “Gazetecilik hapsedilemez”, “Cezaevinde gazeteci istemiyoruz” ve “Gazetecilere özgürlük” dövizleri taşındı.

Gazeteciler adına ortak basın metnin okuyan gazeteci Mahmut Sönmez, “Diyarbakır’da Özgür Basın’dan 16 Kürt gazeteci arkadaşımız, gerçekleri haberleştirdikleri  için 1 aydır tutuklu. Gözaltılar, soruşturmalar, tutuklamalar, işsizlik, erişim engelleriyle fiili sansürler gazeteciliğin hali pür melali… İktidara yetmemiş olacak ki sansür yasası yalan haberlerin mucitleri tarafından temcit pilavı gibi önümüze getiriliyor. Dünyaca tanınan iki medya kuruluşu Deutsche Welle ve Voice Of America’nın internet sitelerine erişim engellendi. Meslektaşlarımızla birlikte mesleğimiz de haber alma hakkı da tutsak” dedi. 

AKP ve MHP iktidarının sistematik baskı politikası seçim atmosferinde daha da katmerleneceği 16 Haziran’da 16 gazetecinin tutuklanması bunun işaretlerinden biri olduğunu kaydeden Sönmez, “Meslektaşlarımıza sorgularında ‘bu haberi niye yaptın’ diye soruldu. Fotoğraf makinaları, bilgisayarları ya suç deliliymiş gibi el konuldu ya da polis tarafından kullanılmaz hale getirilecek şekilde tahrip edildi. Gazetecilerden hırsını alamayan iktidar gazetecilik ekipmanlarına bile tahammül gösteremedi. Gazeteciliği suç olarak gören bu zihniyet gazetecileri hapsetmekten yılmadı, biz de asıl suçluların onları hapsedenler olduğunu söylemekten yılmadık, yılmayacağız. Gazetecilik suç değildir, suçlu arayanların adresi gazetecileri hapsedenlerdir. Adliyeler basın mensupları için bir öğütme makinası haline gelirken, polis de sokağı gazeteciler için gittikçe daraltıyor, adeta bir mafya üyesiymiş gibi tehditler savuruyor, darp ediyor, işkence ediyor. Gazeteci hapsetmekte mahir olan iktidarın herhangi bir üyesi, ağzını ne zaman açsa cezaevinde gazetecilerin bulunmadığını söylüyor” diye konuştu.

“Gazeteciliği ve gazetecileri savunmaya devam edeceğiz”

gazetecilere yönelik yapılan baskılara tepki gösteren Sönmez, “Hapiste tek bir gazeteci kalmayıncaya dek bu diyarlara özgürlük ve demokrasi gelmeyeceğini biliyoruz ve herkesi başta Kürt basını olmak üzere gazetecilere ve gazeteciliğe yönelik baskılara karşı oluşan sessizlik duvarını yıkmak için ses çıkarmaya davet ediyoruz. Haber alma hakkınıza sahip çıkın istiyoruz. Biz artık hapsedilen meslektaşlarımızın tutuklu kaldığı gün sayısını tutan bir sayaç olmak istemiyoruz. Gazetecilerin görevi haber olmak değil, yönetenlerin baskısına karşı yönetilenlerin yanında olmaktır. Gazetecilerin yeri hapishaneler değil sokaklardır. Meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Onlar suçlu değil, onları hapsedenler suçludur. Bizler gazeteciliği ve gazetecileri savunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Sönmez son olarak tutuklu gazetecilerin dayanışma eylemleri için gönderdiği mesajları okudu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir