Ana Sayfa / ÇEVRE / Mersin’de bazı sivil toplum örgütleri Balık Çiftliklerine karşı çıktıklarını açıkladılar

Mersin’de bazı sivil toplum örgütleri Balık Çiftliklerine karşı çıktıklarını açıkladılar

Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur sahillerinde kurulması planlanan 20 adet balık çiftliğiyle ilgili onaylanan ÇED raporuna karşı çıkmak için MERÇED liderliğinde birçok sivil toplum kuruluşları tepkilerini göstermek için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde toplandı.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin balık çiftlikleri davasında avukatlığını yapan Av. Semra Kabasakal, Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Silifke’de kurulum planı yapılan balık çiftliklerinin bölgemize zararlar vereceği altını çizerek, onaylanan ÇED raporunun ÇED kanunu ve yönetmeliklerine, Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırı olduğunu vurguladı.

Halkın itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan olumlu ÇED raporu kararlarının iptali için dava açtıklarını söyleyen Kabasakal, “Aleyhimize sonuçlanan Mahkeme kararlarına yaptığımız itirazları Danıştay lehimize bozmuş olup mahkeme keşfi 27 Eylül’de Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’da ve 28 Eylül’de Anamur’da tekrar yapılmıştır.

Atanan bilirkişilerden Balık çiftliklerinin kurulum planı olan bölgelerinin doğal sit, arkeolojik sit ve korunan alanlar bakımından ayrıca bölgenin rüzgâr yönü ve akıntı hızı, derinlik ve kıyıya uzaklığı bakımından incelenmesi gerekiyor” dedi.

Kabasakal, “ÇED raporlarında yazılan Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklarının kirlilik yaratacağını ve bu kirliliğin denizin ekosistemini bozacağını ve çeşitli çevresel sorunlara neden olacağının araştırılmasını Balık çiftlikleri olarak belirlenen bölgelerinin Akdeniz foklarının, Caretta Carettaların ve deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının ve Turizm bölgelerinin olduğunu Balık çiftliklerinin üretim yöntemi ve teknolojisinin denizde yaratacağı kirlilik ve bu kirliliğin ekosisteme vereceği zararlarının araştırılmasını ve Balık çiftliklerinin bölgede bütünsel olarak kümülatif etki yönünden ve çevre ve insan sağlığına vereceği zararlar bakımından ve Balık çiftliklerinde kullanılan GDO’lu yemin içeriğinin insan sağlığına vereceği zararların araştırılmasını talep ettik” ifadelerini kullandı.

 

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir