Ana Sayfa / Manşet / Mersin’de 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapıldı

Mersin’de 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapıldı

 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin basın açıklaması ve etkinlik düzenledi.

Platform üyeleri Özgecan Aslan Meydanında bir araya gelerek 1 Eylül Dünya Barış günü vesilesiyle basın açıklaması yaptı.  Etkinlik nedeniyle polis bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Etkinliğe CHP Mersin İl Başkanı ile İl örgütü yöneticileri de katıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi adına derneğin Eşbaşkanı Zeynep Benli ve İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi İlhan Kılıç, hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

Barış hakkını bir insan hakkı olduğunun belirtildiği açıklamada, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği belirtildi. Türkiye’nin temel sorunun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun aktarıldığı açıklamada, bu sorunlarının en temel halkasının ise Kürt sorunu olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni bir barış sürecine ihtiyacının olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam etmektedir” denildi.

‘BARIŞI SAVUNMAK ELZEMDİR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise Kürt sorunun çözümsüzlüğüne dikkati çekerek, “Şu an gelinen noktada barışı haykırmak çok daha elzemdir. Bunun tek bir yolu var, bunun lamı cimi yok, Kürt sorununu demokratik yollarla çözmeyi düşüneceksiniz, haksız tutuklamaları kaldıracaksınız, Kürtlerin anadilini tanıyacaksınız, tecridi kaldıracaksınız, bunun başka yolu yok. Barış hemen şimdi demenin tam zamanıdır” dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Mersin Kadın Platformu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi, Halkevleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl örgütü temsilcileri, KESK, 78’liler Girişimi ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Meclisi, barış taleplerini dile getirerek, birlikte barış mücadelesinin büyütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etkinlik, getirilen güllerin barış temennisiyle denize bırakılmasıyla son buldu

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir