Ana Sayfa / DÜNYA / Mersin’de 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerle kutlandı barış çağrısında bulunuldu

Mersin’de 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerle kutlandı barış çağrısında bulunuldu

,1 Eylül Dünya Barış Günü  Mersin’de etkinliklerle kutlanırken, İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, barışın herkese lazım olduğunu belirtirken, İHD MYK üyesi İlhan Kılıç ise “Dünyada devam eden bölgesel ve yerel savaşlar ile çatışmaların kendilerini derinden endişelendirdiğini söyledi.

Mersin’de de 1 Eylül ilişkin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda kitlesel basın açıklaması düzenledi. HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Mersin Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda yurttaş katıldığı açıklamada, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve insan hakları için barışa ihtiyacımız var” ve “Yaşasın barış, Biji aşiti”pankartları açıldı.

Hakan Arslan’ın cenazesinin bir torbada 7 yıl sonra ailesine teslim edilmesini dair fotoğrafların taşındığı açıklamada, “Irkçılığın panzehiri barıştır”, “tecride karşı barış” ve “Irkçı olma insan ol” yazılı dövizler taşındı.

Kitle adına kısa bir açıklama yapan İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, “Hepinizin bildiği üzere 02.09.2022 tarihinde yapacağımız konser yasaklanmıştı. Yasaklama kararını bir basın açıklamasıyla protesto etmiş ve Valiliğin kararının Yürütmesini Durdurma davası açacağımızı söylemiştik. Yürütmeyi Durdurma davamızı açtık ve bugün Mersin 2. İdare Mahkemesi lehimize, yani hukuki bir karara imza atarak Yürütmeyi Durdurma Kararı verdi.

Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’ne mahkeme kararını sunarak yarın Konserimizi yapacağımızı söyledik. Ancak Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi yeniden Valilik’ten izin almamız konusunda ısrar ederek fiilen konserin yapılmasını engellemiş oldu. Mahkeme kararlarına itiraz o kararın uygulanmasını engellemez. Kaldı ki bu, Belediyeyi ilgilendiren bir durum değildir. Valilik itiraz eder ya da etmez, o Valiliğin bileceği iştir. Belediye Valiliğin itiraz hakkını mahkeme kararının önüne koymuştur. ” dedi.

Daha sonra basın metnini okuyan İHD MYK Üyesi İlhan Kılıç, “Türkiye’de, Dünya Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül vesilesiyle barışın egemen olduğu bir dünyada yaşamak istediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Barış hakkı, bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şartın Giriş bölümü ile 1 ve 2. maddelerinde Birleşmiş Milletler’in barış ile insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır. BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin başlangıç bölümü ile 28. maddesinde barış ve barışın temellendirileceği uluslararası ve ulusal sosyal düzenlerin, bu bildiride yer alan haklara ve özgürlüklere dayanması gerekliliği vurgulanır. BM Genel Kurulu, Halkların Barış Hakkına Dair Bildiriyi Genel Kurul’un 12 Kasım 1984 tarihli oturumunda kabul ve ilan etmiştir. Bildiride barış hakkının kutsallığı, bu hakkı korumanın ve uygulanmasını sağlamanın da devletler için bir yükümlülük olduğu vurgulanır.” dedi.

Kılıç, “BM Genel Kurulunun 19 Aralık 2016 tarihli kararı ile Barış Hakkı Bildirisi kabul ve ilan edilmiştir. BM İnsan Hakları Konseyinin 22 Haziran 2017 tarihli kararı ile de barış hakkının desteklenmesi gerektiği üye ülkelere hatırlatılmıştır. Barış istemek bir hak olarak tanımlanmıştır. Barışı savunmak bir insan hakkıdır.
Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları) ile de ilişkisi bulunmaktadır. Bu metinlerde İHD’nin de benimseyip paylaştığı temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki her türden eşitsizlikler, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. O nedenle, İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz” diye konuştu.

“Dünyada devam eden bölgesel ve yerel savaşlar ile çatışmalar bizleri derinden endişelendirmektedir.” Diyen Kılıç,” Rusya’nın, Ukrayna işgali ve devam eden savaş korkunç acılar üretmektedir. Libya iç savaşı ve Suriye iç savaşının 12 yıldır sürmesi ve halen barışçıl çözüm bulunmaması BM’nin barışı sağlama görevini yerine getiremediğini göstermektedir. Dünyadaki silahlanma yarışı ise yeni savaşların habercisi gibidir. Buna karşı insan hakları savunucuları dünyanın her yerinde barışı savunmaktadır. Türkiye etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahiptir. Çoğulculuk, İHD’nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, “herkes farklı, herkes eşit” sloganında ifadesini bulur. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temelidir. İHD demokrasi ile insan hakları arasında koparılamaz bir bağ bulunduğu düşüncesindedir. O nedenledir ki, İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuş, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı taleplerinin karşılanması gerektiğini her zaman ifade etmiştir. Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır. Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir