Ana Sayfa / EKONOMİ / Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir: “Üreticiler teşvik edilmeli”

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir: “Üreticiler teşvik edilmeli”

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyata verilen desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bakliyat sektörü açısından kalıcı politikalar belirlenmeli, destek artırılmalı ve üreticiler bakliyat üretimine daha fazla teşvik edilmeli” dedi.

Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir, 2022 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2023 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin kararın Resmî Gazetede yayınlanmasının ardından konuyla ilgili açıklama yaparak bakliyat üretimine verilecek olan destekleri değerlendirdi.

Alınan karara göre alan bazlı destekler kapsamında nohut, kuru fasulye, mercimek için daha önce toplam 32 lira olan destek miktarının 75 lirası mazot ve 21 lirası gübre olmak üzere toplam 96 lira olarak belirlendiğini aktaran Özdemir, “İçerisinden geçmekte olduğumuz ekonomik süreç de dikkate alındığında en önemli tarımsal girdilerden olan mazot ve gübrede yapılan bu artışın çiftçilerimizin üretimlerini sürdürmeleri açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Havza bazlı fark ödemesi desteğinde artış yapılmadığını söyleyen Özdemir, “2022 üretim yılında prim desteği olarak adlandırılan fark ödemesinde ise kuru fasulye, nohut ve mercimek için verilecek destek kilo başına 50 kuruş düzeyinde sabit tutuldu. Bakanlığımızın açıkladığı son listeye göre nohut 566, kuru fasulye 377 ve mercimek 266 havzada destekleniyor” diye konuştu.

“BAKLİYAT ÜRETİMİ YARI YARIYA AZALDI”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Baklagil Sektör Politika Belgesi” raporunda bakliyatı özel ürün statüsünde göreceğini açıkladığını, beklentilerinin de arz açığı olan bakliyat için verilen bu desteğin artırılması yönünde olduğunu belirten Özdemir “80’li yıllarda 2,4 milyon ton olan bakliyat üretimimiz ne yazık ki yarı yarıya azaldı. Ülkemizin aynı seviyeleri yakalamak için önemli bir potansiyeli var. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde kilo başına verilen 50 kuruşluk desteğin artırılmasının yararlı olacağı kanısındayım. Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna savaşı tarım ve gıda sektörünün önemini açıkça gösterdiği gibi başta kuraklık olmak üzere iklim değişikliği de üretimde verim kavramının ne kadar dikkate alınması gereken bir unsur olduğunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

“TOHUM ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRILMALI”

Bakliyat üretiminde veriminin artırmanın yolunun sertifikalı tohum üretiminin ve kullanımının yaygınlaştırılmasından geçtiğine dikkat çeken Özdemir, açıklanan son kararda sertifikalı tohum kullanım desteğinin kuru fasulye ve mercimek için dekar başına 60 liraya, nohut için 50 liraya yükseltildiğini, ancak sertifikalı tohum üretim desteği uzun süredir olduğu gibi orijinal kademe için her üç üründe de kilo başına 60, sertifikalı kademe için 50 kuruşta sabit kaldığını söyleyerek, “Oysa ülkemizde şu an yüzde 2-3 seviyesinde olan sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmanın yolu aynı zamanda üretimini de artırmaktan geçmektedir” dedi.

“POLİTİKALAR ŞİMDİDEN BELİRLENMELİ”

Desteklerin daha fazla artırılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Dolayısıyla verim, dayanıklılık ve kaliteli ürün açısından önümüzdeki dönem sertifikalı tohum kavramına daha fazla odaklanmamız gerektiği kanaatindeyim. Hem üretim hem de kullanım açısından desteklerin daha fazla artırılarak daha cazip hale getirilmesinin önemli olduğu kanısındayım. Sonuç olarak tarım ve gıda sektörünün öneminin giderek arttığı bu dönemde ülkeler geleceğe yönelik kısa, orta ve uzun vadeli politikalarını şimdiden belirleyip bu doğrultuda projelerini uygulamaya koymaya başladılar” ifadelerini kullandı. Bakliyat sektörü açısından kalıcı politikaları şimdiden belirlemek, buna göre bir destek verilmesi ve üreticilerin bakliyat üretimine daha fazla teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, “Böylece ülke olarak 80’li yıllarda olduğu gibi hem iç talep açısından kendi kendine yeterli hem de ihracatta dünya genelinde rekabetçi pozisyona yeniden kavuşabileceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir