Ana Sayfa / Manşet / Karabağ Zaferi’ni Toroslar’da, Azerbaycanlı büyükelçi ve akademisyenler anlattı

Karabağ Zaferi’ni Toroslar’da, Azerbaycanlı büyükelçi ve akademisyenler anlattı

Karabağ Zaferi’nin birinci yıl dönümünde Tek Millet, İki Devlet’in hikayesi, Toroslar’da panele taşındı. Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşlik bağlarına, kahramanlıklarına dikkat çekilen panelin konukları ise Azerbaycanlı Büyükelçi ve akademisyenler oldu.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen panele; Azerbaycan eski Dışişleri Bakanı ve Bosna Hersek Büyükelçisi Prof. Dr. Vilayet Guliyev, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Turaç Aliyeva ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merziye Memmedli konuşmacı olarak katıldı.Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Khaladdin İbrahimli’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde; Karabağ Zaferi’ne giden süreç anlatılırken, Türkiye ile Azerbaycan devletlerinin dayanışmasına, savunma ve teknolojik alanlardaki iş birliğine de vurgu yapıldı.

 

YILMAZ: “TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN EL ELE”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Karabağ Zaferi’nin yıl dönümünde Azerbaycanlı konuklarını ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, panele katılımlarından dolayı teşekkür etti. Yılmaz; “46 yaşındayım. Azerbaycan bayrağının çok kıymetli olduğu zamanlardan, Azerbaycan’da yaşanan sıkıntıların, bu kentin sokaklarında protesto edildiği günlerden geldik. Karabağ Zaferi kutlu olsun. Bu yolda emek veren, can veren, kan veren tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi yad ediyoruz. Türkiye ve Azerbaycan dilde, fikirde, işte birlik oldu, el ele gönül gönüle vererek 30 yıldır işgal altında bulunan Karabağ topraklarını özgürlüğüne kavuşturdu. Hem de bunu bizim mühendislerimizin, gençlerimizin ürettiği SİHA’lar ile yaptık. Son iki yüz yılın savaş stratejilerini değiştirerek yaptık. Bugün artık SİHA’larımız var diye milyarlarca dolarlık tank ve savaş sanayisi tartışılıyor. Karabağ sürecinde 44 gün boyunca desteğini, duasını esirgemeyen milletimizden Allah razı olsun. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece daha da güçlenip büyüyeceğiz” dedi.

 

PROF. DR. KHALADDİN İBRAHİMLİ; “BARIŞIN DEĞERİNİ EN İYİ SAVAŞANLAR BİLİR”

Panelin moderatörlüğünü yapan Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Khaladdin İbrahimli; “Karabağ Zaferi Azerbaycan tarihinde çok önemli bir gün. Bu programı düzenleyen Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Atsız Afşın Yılmaz’a çok teşekkür ederiz. Türk halkı barışsever bir halktır. Atatürk tesadüfen “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” demedi. Savaşı dünyada en iyi bilenlerden biriydi ama barıştan yanaydı. Barışın değerini en iyi savaşanlar bilir. Azerbaycan halkının topraklarını geri alması çok önemli” diye konuştu.

 

AZERBAYCAN ESKİ DIŞIŞLERİ BAKANI VE BÜYÜKELÇİ GULİYEV; “BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”

Azerbaycan eski Dışişleri Bakanı ve Bosna Hersek Büyükelçisi Prof. Dr. Vilayet Guliyev de Karabağ Zaferi’nin Türk dünyasının geleceği olduğuna dikkat çekerek, “Azerbaycan Türkleri hayatlarında en büyük bayramı yaşıyorlar. 30 sene baskıyla yaşadık. Bütün bunların nasıl sonuçlanacağını kimse bilmedi. Savaşlar sonunda barışla neticelenir. Biri kazanır. Yola devam etmek lazım. Bizler, halkımız, siyasiler inandık ki mutlaka bir son savaş olacak. Kaybettiğimiz toprakları, gururumuzu, benliğimizi geri kazanacağız. Büyük Türkiye’nin, kardeşlerimizin yardımıyla zaferi elde ettik. Türkiye ve Azerbaycan, siyasi, ekonomik ve diplomatik faaliyetlerde birbirinin yanında olacak ve bu gurur daha da taçlanacak. Toroslar Belediye Başkanımıza bizleri ağırladığı için teşekkür ederiz. Biz birlikte güçlüyüz ve birlikte yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

DR. MERZİYE MEMMEDLİ; “DÜNYA VAR OLDUKÇA KARDEŞLİĞİMİZ ASLA BİTMEYECEKTİR”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merziye Memmedli de yaptığı konuşmada Karabağ’ın tarihi sürecini anlattı. Memmedli; “Azerbaycan ve Türkiye iş birliği devam ettikçe, Turan dünyasına, Orta Asya Türk Devletlerine örnek olacaktır. Savaş boyunca Türkiye kardeşliği ile Türk dünyasına bu iş birliğini göstermiş olduk. Karabağ Savaşı, 10 Kasım’da sonuçlanmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım tarihinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat gününe denk geldiği için bu tarihi geriye çektiğini bilmekteyiz. Aliyev, bayram olarak kutladığımız günün Atatürk’ün ölüm yıldönümü olmasını istemedi. Bu da kardeşliğimizin bir göstergesidir. Bir ve beraber olduğumuz sürece dünya var oldukça bu kardeşlik asla bitmeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

DOÇ. DR. MURAT KOÇ; “KARABAĞ’DA ESEN RÜZGAR, BU PANELLE AKDENİZ’E TAŞINDI”

Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç ise; “2000 yılını 2001 yılına bağlayan kış ayında Azerbaycan ordusunu eğitmek üzere giden bir binbaşıydım. O gün oraya giderken bizim intikalimizi sağlayan arkadaşımız bir askerdi. Karabağ konusunu konuşurken, bize şöyle demişti. “Karabağ, geri alınmadıkça biz askerler olarak başımızı yerden kaldırmayacağız bu ülkede” Bugün başımızın yerden kalktığı gününün yıl dönümüdür. Düzenlenen bu anlamlı programla Karabağ’da esen rüzgar, Akdeniz’in kıyısına kadar geldiyse mutlaka bir mesafe ket etmişizdir. Akdeniz’e taşınan bu rüzgar Akdeniz’in de ötesine geçip Atatürk’ün işaret ettiği hudutların ötesinde varlık bulunmak üzere yüksek enerjiyi barındırıyor. Karabağ ile beraber Türk dünyasının bir bütünlük içinde batıya doğru uzanırken eksik parça tamamlanmıştır. Bu eksik parçanın tamamlanması demek, büyük Turan dünyasının akışı içerisindeki yüksek enerjilerin birleşmesi demektir. Askeri harekat anlamında Kıbrıs Barış Harekatından sonra ileri olarak yapılan bir diğer hareket olarak tarihe geçmiştir” dedi.

DR. TURAÇ ALİYEVA; “ÇOCUKLARIMIZIN BU PLATFORMLARDA, SAVAŞTAN BAŞARIYA GİDEN YOLU ANLATMALARI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ”

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Turaç Aliyeva da Mersin Toroslar’da Karabağ Zaferi’ni kutlamanın onurunu yaşadıklarını ifade ederek; “30 yaşındayım. Çocukluğum, savaş dönemine denk geldi. Okula gittiğimde annemin bana söylediği “Ya herkese yetecek kadar yemek götüreceksin, ya da hiç götürmeyeceksin. Akrabalarımızın adlarını hiçbir yerde geçirmeyeceksin” ifadelerini unutamıyorum. Umut ediyorum ki bu coğrafyada artık çocuklarımız ağlamaz. Umarım, 30 sene sonra bir çocuk savaşın hayatını nasıl etkilediğini değil, savaştan başarıya giden yolu anlatır” diye konuştu.Konuşmaların ardından Başkan Yılmaz, konuklarına teşekkür ederek plaket takdim etti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir