Ana Sayfa / Manşet / Bloomberg: AK Partililer MHP ile ittifaktan rahatsız

Bloomberg: AK Partililer MHP ile ittifaktan rahatsız

Suç örgütü liderliğiyle suçlanan Sedat Peker’in iddiaları ve itiraflarını içeren videolar Türkiye gündemine oturduğu kadar dış basında da yankı uyandırmayı sürdürüyor. ABD merkezli Bloomberg tarafından, ‘Mafyanın iddiaları Erdoğan’ın politik hassasiyetini ortaya çıkarıyor’ başlığıyla hazırlanan haberde, Peker’in iddialarının MHP-AK Parti ittifakına nasıl etki edeceği analiz edildi.

Cumhuriyet’in aktardığı haber, AK Parti’nin siyaseti hakkında doğrudan bilgisi olan ve hükümete yakın üst düzey bir yetkiliye dayandırılıyor. Yetkili Bloomberg’e demecinde, “AKP’nin yönetimindeki seçkinlerin çoğunun mevcut koalisyondan rahatsız olduğunu” öne sürdü. İsmi açıklanmayan yetkili ayrıca, “Soylu’nun avukatlığını yapan (ana destekçisi) MHP ile bağları zedeleyecek olsa bile, çoğunluğun kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istediğini” iddia etti.

Analizde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatsız edici bir gerçekle karşı karşıya; artık iktidar partisi hakimiyetini sürdürmek için marjinal bir koalisyon hükümetine bağımlı… Ve sürgünde olan bir mafya liderinin yolsuzluk iddiaları, onun [Erdoğan’ın] popülerliğini daha da azaltabilir” ifadesine yer verildi.

Haberde, “AKP içinden insanlar muhalefetin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Erdoğan’ın yakın çevresinin diğer üyeleri aleyhine yapılan suçlamalara ilişkin kapsamlı bir soruşturma talebine sessizce katıldı” yorumunda bulunuldu.

“Peker ile ilgili yorumlardan kaçınması tavsiye edilen Erdoğan” için “Soylu’ya kayıtsız şartsız desteğini dile getirmek için küçük ortağı MHP’ye katılmayı seçti” ifadelerine yer verildi.

Bloomberg, “Bu videolar, Erdoğan’a yönelik kamuoyu desteğinin azalmasıyla birlikte AKP’li seçkinler arasında giderek daha az sevilen bir ortağa (MHP) olan güvenin pekiştirilmesine hizmet etti. Oynanan bu kumar eğer başarılı olursa 2023’te yapılması planlanan milletvekili seçimlerinde AKP’nin tutunmasına yardımcı olabilir. Başarısız olursa şimdiden zayıflamış olan desteği 20 yıl iktidarda kaldıktan sonra çalınmış olacak” değerlendirmesine yer verdi.

Haberde, “Erdoğan’ın ortaklarına yöneltilen önceki iddiaların aksine, son suçlamalar sıkı bir destekçiden geliyor. AKP üyeleri de dahil olmak üzere pek çok muhafazakâr ve dindar arasında güçlü bir yankı uyandırdı” sözlerine yer verildi.

Yayınlanan itiraf ve iddiaların yaratacağı siyasi sonuçların çok daha geniş bir kapsama ulaştığına işaret edilen haberde, “Renkli ve esrarengiz bir suç çetesi lideri olan Sedat Peker, milliyetçiler arasındaki muazzam popülaritesini, Erdoğan’ın 2018’de cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesine destek sağlamak için kullandı” denildi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Burgazlı, 23 Nisan’ı kutladı; Geleceğimiz çocuklardır

Toplu taşıma, turizm ve birçok alanda faaliyet gösteren Ebru Tour ve Fun Tour Yönetim Kurulu ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir