Ana Sayfa / Manşet / Babacan: Erdoğan koca Türkiye’yi “Sims” oyunu sanıyor

Babacan: Erdoğan koca Türkiye’yi “Sims” oyunu sanıyor

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan düşürmesini eleştirerek, “Erdoğan talimat veriyor, Merkez Bankası da harfiyen uyguluyor eğer uygulamazsa da hemen görevden alıyor. Devlet kadroları artık Erdoğan’ın oyuncağı oldu. Gençlerin oynadığı ‘Sims’ isimli bir oyun var. Oyun şöyle, kurgusal bir mahallede sanal insanları yönetiyorsunuz. Oradaki karakterlerin tüm aktivitelerine karar veriyorsunuz. İşte Erdoğan koskoca Türkiye’yi, ‘Sims’ oyunu sanıyor. Zannediyor ki her şey parmağının ucunda” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul’da, partisinin Kadıköy İlçe Kongresi’nde konuştu. Babacan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“FAİZİ MERKEZ BANKASI DÜŞÜRMÜYOR: Haberlerde ne izledik. Merkez Bankası Politika Kurulu toplandı, politika faizini yüz baz puan düşürdü. Ne Merkez Bankası ne politika kurulu. Desenize ‘Cumhurbaşkanı talimat verdi Merkez Bankası, faiz düşürdü’ deyin, şunun adını koyun. Merkez Bankası faiz düşürdü’ diyorlar ya faizi, Merkez Bankası düşürmüyor. Çünkü, ülkemizde artık bağımsız bir Merkez Bankası olmadığı gibi bağımsız bir Para Politikası Kurulu da yok. Erdoğan talimat veriyor, Merkez Bankası da harfiyen uyguluyor eğer uygulamazsa da hemen görevden alıyor. Devlet kadroları artık Erdoğan’ın oyuncağı oldu. Gençlerin oynadığı ‘Sims’ isimli bir oyun var. Oyun şöyle, kurgusal bir mahalle de sanal insanları yönetiyorsunuz. Oradaki karakterlerin tüm aktivitelerine karar veriyorsunuz. İşte Erdoğan koskoca Türkiye’yi ‘Sims’ oyunu sanıyor. Zannediyor ki her şey parmağının ucunda. Bu ülkenin ekonomisinden hayır gelmez.

SAÇMA SAPAN MÜDAHALELERDE HARCANAN PARA, 6 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE: Perşembe günü faizi düşürdüler, değil mi? Kur da artış daha da hızlanarak devam etti. Merkez Bankası hala döviz satıyor. Kur etkilendi mi, yok. Yani önce yangını körüklüyor sonra da sözüm ona yangını söndürmek için müdahale ediyor. Üstelik bu döviz satışının da piyasaya hiçbir faydası yok. Anında buharlaşır. Harcadığınız dövizle de kalırsınız. Bu akıl dışı, saçma sapan müdahalelerde harcanan para, şu son aralık başından itibaren yaklaşık 6 milyar doların üzerinde. Bu döviz, Merkez Bankası’nın zaten borç aldığı dolar bunlar.

240 KATRİLYONLUK FAİZ ÖDENEĞİ YETMEYECEK: Dün Meclis’ten geçmiş olan bütçe bugünden artık kadük kalan bir bütçe. Bütçenin ne gelir tarafı artık tutar ne de gider tarafı tutar. Zaten arkadan birkaç maddelik kanunla ‘Ya bu bütçede yazdık ama biz yine de başka şeyler yapmalıyız’ diye bir sürü yetki maddesi geçirmek zorunda kalacaklar. Çünkü bütçeyi uygulayamayacaklar. Koydukları 240 milyar lira eski parayla 240 katrilyonluk faiz ödeneği yetmeyecek.”

“BİZ BEŞTEPE YAPIMI BİR KRİZ YAŞIYORUZ”

“Bütün dünyada kriz var” yönündeki açıklamaları eleştiren Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa’da bizim yaşadığımız türden bir kriz yaşayan ülke yok. G-20 ülkeleri arasından buna benzer bir kriz yaşayan yok. Biz Beştepe yapımı bir kriz yaşıyoruz şu anda. Ülkenin Cumhurbaşkanının bizzat körüklediği ateşe körükle gittiği bir krizi yaşıyoruz. Altında Erdoğan’ın imzası olduğu bir kriz yaşıyoruz. Çok sevdikleri tanımla, bu krizin adı yerli ve milli kriz. Bunu da başardılar.”

“TÜRKİYE’NİN KRONİK YÜKSEK ENFLASYON DÖNEMİNE GİRDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni asgari ücreti 4 bin 250 lira olarak açıklaması için de Babacan, şunları söyledi:

“Ne zaman müjdeli bir haber verecek olsa Sayın Erdoğan bu haberi Külliye ’de vermeyi tercih ediyor. Birkaç oysa ‘ya keşke ben bunu açıklamasaydım’ diyecek. Çünkü biz o videoları göstereceğiz. Çok değil birkaç oysa ‘4250 lira yaptık’ videosunu göstereceğiz. Bir de o günden sonra enflasyon nasıl seyretmiş, kur nereden nereye gelmiş onu da göstereceğiz. Pişman olacak bunu kendi açıkladığına. Olup bitenden sonra, döviz kurundaki patlama ve enflasyondaki bu olağanüstü artıştan sonra çalışanlarımızın kayıplarının kısmen de telafi edilmesi, iyi bir şey. Asgari ücretin zaten artması gerekiyordu. Ancak Dünya’nın gelişmiş ekonomilerine bir bakın. Hiçbirinde böyle bir şey görmezsiniz. Ülkemiz ekonomisinin düştüğü rezilliği daha iyi gösteren çok az şey var. Kurdaki, enflasyondaki, asgari ücretteki artışlara baktığımızda artık Türkiye’nin kronik yüksek enflasyon dönemine girdiğini görüyoruz.

Ülkeyi tam gaz batırıyorlar. Geçen sen tam bugün dolar kuru 7,70’ken bugün 16 liranın üzerinde. Yani tam 12 ayda yaklaşık yüzde 110 bir artış var kurda…Daha Aralık’ın ortasındayız. Açıklanan asgari ücret vatandaşlarımızın, işçilerimizin eline Aralık’ın sonunda geçecek. Zammı ocak sonunda ödenecek asgari ücret için yaptılar. Ocak sonunda doların kaç para olacağını, enflasyonun ne olacağını tahmin edene aşk olsun. Bir Kasım’dan bugüne kadar, son 45 gündür yüzde 60’lık bu dolar artışının Ocak, Şubat, Mart, Nisan’da çok yüksek enflasyon olarak piyasaya yansıyacağı da kesin. Bugün zam yaptıkları yeni asgari ücret ilk günden itibaren zaten erimeye başladı. Unutmayalım, bu asgari ücret artışı geçmiş enflasyonu telafi etme çabası. Bugünkü kur ile söyleyelim, bu açıklanan asgari ücret dahi Avrupa’nın en düşük asgari ücretlerinden bir tanesi.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir