Ana Sayfa / Manşet / AV Erdal Alkan: Yeni adli yıl sorunlarla açıldı

AV Erdal Alkan: Yeni adli yıl sorunlarla açıldı

1 Eylül’de adli yıl açılışı gerçekleşirken, Mersin’de ve birçok yerde önemli davalara bakan AV. Erdal Alkan, yargıdaki sorunlar ve yeni Adli yıl açılışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Adli yılın sorunlarla açıldığını belirten Alkan şöyle konuştu:” Yeni adli yıla sorunsuz girmek istedik ancak ne yazıkki bu gerçekleşmedi. Yargıda halen bir sürü sorun devam etmektedir. Yargı mensupları ve avukatlar ile adliye çalışanları özgürce çalışamıyorlar. Üzerlerinde ciddi baskılar var. Yargı bağımsızlığı hep lafta kalıyor. Hükümet ve ilgili birimler yargı bağımsızlığı konusunda üzerine düşenini yapmıyorlar. Hakim ve savcılar bazen de kamuoyu baskısına maruz kalmaktadırlar. Birçok avukat mesleğini icra ettiği için saldırılara maruz kalmıştır. Geçtiğimiz aylarda İzmit ve Şanlıurfa’da 2 avukat sırf mesleğini icra ettikleri için alçakça saldırıya uğrayıp canlarından oldular. Birçok yerde de avukatlar yargı mensupları tarafından sözlü saldırılara maruz kaldılar. Duruşma salonlarında avukatlar hakimin keyfi uygulamaları yüzünden salondan çıkarılmıştır. Yargı sistemi içerisinde 3 saç ayağından biri olan Avukatlar, yargının diğer iki unsuru olan Hakimler ve Savcılardan gerekli yasal saygıyı ve işbirliğini bulamamaktadır. Ve maalesef iktidarın kolluk kuvvetlerine verdiği cüret, avukatların hakarete uğramasına ve bazen kolluk kuvvetlerinin fiziksel şiddetine maruz kalmasına neden olmaktadır. İşin en acı yanı ise bu tür hakaret ve şiddet olaylarının mağdurları avukatlar olunca gerekli adli işlemler ya yapılmıyor yada cezasız kalıyor. Mevcut Avukat sayısına her sene yaklaşık 15 bin yeni avukat eklenmektedir. Devlet Politikası haline gelen işsiz üniversite mezunu ordusu yaratma politikası Hukuk Fakültelerinde de uygulanmaktadır. Avukat sayısı olabildiğince artmaktadır, kalite olabildiğince düşmektedir. Artık asgari ücretle çalışan avukat görmek vakayı adiyeden oldu. Adliyede çalışanlar da defalarca baskılara ve haksız uygulamalara maruz kalmışlardır.”

“İktidar partisinin yaklaşık 20 yıllık iktidarında Adliye binaları dışında iyiye giden bir şey yok.” Diyen Alkan, şöyle devam etti: “Dosyaların yerel mahkemelerde sonuca ulaşmasında bir değişiklik yok. Hedef süre diye uygulama getirildi ancak yargılamanın bitmesi amacıyla belirlenen süre yaklaşık 1,5 sene. Hemen sevinmeyin. Daha işin başındasınız. Dosyaların nerdeyse tamamı İstinaf Mahkemesine gidiyor. Ve bir dosyanın istinaftan dönüşü için gereken süre şu an itibariyle 2,5 sene. Yine fazla sevinmeyin çünkü dosyanız Yargıtay’a da gidebilir. Bu durumda 1 sene daha eklemeyi unutmayın. Yani her şey yolunda giderse yaklaşık 5 sene sonra davanız biter. Bu adaletin bir yönüdür. Diğer yönü en acı gerçekler ile ilgili. Adalet mekanizmasının sadece güçsüz olanı soruşturabilecek, cezalandırabilecek bir güce evrildi.”

Adaletin bağımsız bir şekilde işlenmediğine dikkat çeken Alkan, “Son birkaç ayda çok ciddi itiraflar ortaya saçılmasına rağmen kimsenin bu iddiaları soruşturmak için kılını kıpırdatmaması. Bilhassa Sedat Peker’in uyuşturucu trafiği, cinayet, yolsuzluk, rüşvet ve bolca çürümüşlük iddialarına rağmen açılmış bir soruşturmanın olmaması. Ancak basit bir hakaret suçu için çok sayıda polisin kapınıza dayanması. Adalet mekanizması adalet arayan bir yer olmaktan çoktan çıktı. Sadece geniş yığınları baskı altına almanın aracı haline geldi.” Diye konuştu.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir