Ana Sayfa / DÜNYA / Trump: ABD Afganistan’dan hava yoluyla ‘teröristleri de’ tahliye etti

Trump: ABD Afganistan’dan hava yoluyla ‘teröristleri de’ tahliye etti

ABD eski Başkanı Donald Trump, Washington’un Kabil’den tahliye çabalarının bir parçası olarak Afganistan’dan ‘kesinlikle’ teröristleri de ülkeye getirdiğini söyleyerek, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu kişileri inceleme sürecini sorguladı.

Trump, Fox News’e verdiği röportajda, Biden yönetiminin Afgan müttefiklerini tahliye çabasını ‘inanılmaz’ olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı;

“Hiçbir zaman savaş olmadı. Kazan, kaybet ya da berabere ve sen herkesi ülkene getiriyorsun. Çok fazla sayıda insan var ve gerçekten çok büyük bir maliyet. Milyarlarca dolardan bahsediyoruz.”

Biden yönetimi, geçtiğimiz ay Afganistan’daki tüm askeri varlıklarını geri çekmek için belirlenen 31 Ağustos’tan önce, Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’ndan 124 binden fazla kişiyi tahliye etti.

Biden yönetimi yetkilileri, yaklaşık 6 bin ABD vatandaşının da buna dahil olduğunu bildirdi.

Çekilmeden bu yana Biden yönetimi, ülkedeki misyonunun askeri misyondan diplomatik bir misyona geçtiğini açıklayarak, geride kalan ABD’lilerin yanı sıra savaş boyunda ABD ordusuna yardım eden ve bazıları özel göçmen vizesi olan Afgan müttefikleri tahliye etmeye devam etmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Ancak Trump, Biden yönetiminin ABD’ye yerleştirdiği Afganların ulusal güvenlik riski oluşturabileceği konusunda uyararak, “Bu insanları hakkında herhangi bir inceleme yapılmadı. Bir grup insan zorla uçağa binebildi. Bu ne anlama geliyor? Bu, orada teröristlerin olduğu anlamına mı geliyor? Kesinlikle öyle” diye konuştu.

Bu noktada, Washington Post tarafından geçen hafta yayınlanan habere göre, İç Güvenlik Bakanlığı tahliye edilen 44 Afgan’ı ABD’ye yönelik potansiyel ulusal güvenlik tehdidi olarak belirledi.

Yine geçen hafta, Fox News’e konuşan üst düzey ABD’li yetkililer, Kosova’daki ABD askeri üssü Bondsteel Camp’ta ilk inceleme turunu geçemeyen Afgan mültecilerin geçici olarak barındıracağını belirtti.

Yetkililer, birçok mültecinin bu üsse gönderildiğini, ancak ilk güvenlik taramasını geçemeyenler için şu anda Taliban tarafından kontrol edilen Afganistan’a iade edilip edilmeyecekleri de dahil, bir sonraki adımların ne olacağının belirsiz olduğunu söyledi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir