Ana Sayfa / Manşet / İHD, Mersin’deki ırkçı saldırının araştırılmasını istedi

İHD, Mersin’deki ırkçı saldırının araştırılmasını istedi

 Mersin’de Kürt alevi bir aileye yönelik ırkçı saldırıya dair açıklama yapan İHD Mersin şubesi, olayın ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Yenişehir ilçesinde evinin kapısına nefret içerikli yazılar yazılan Kürt alevi bir aileye ilişkin basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında yapılan toplantıya, İHD MYK üyesi İlhan Kılıç, Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ile İHD üyeleri katıldı.
‘GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILIYOR’
Toplantıda konuşan İHD Yönetim Kurulu üyesi Bekir Sıtkı Keçeci, yaşanan olayın izlenen ayrıştırıcı, ırkçı ve ötekileştirici politikaların sonucu olduğunu söyledi. Aleviler okullarda baskıcı ve nefret diliyle ötekileştirici uygulamalara tabii tutulduğunu vurgulayan Keçeci, “Bu davranışları yapan suçlular ya bulunamıyor  ya da gözaltına alınanlar serbest bırakılıyor” dedi. Keçeci, ırkçı saldırıların son örneğinin ise Mersin’de yaşayan Adıyamanlı Kürt-Alevi olan Engin Arici isimli bir yurttaşın evinin kapısına yazılan ‘’Alevi, Kürt, defol ve ölüm’’ olayı olduğuna dikkati çekti.
Keçeci, “Alevilere yönelik inanç ayrımcılığı  ve  Kürt sorunundaki çözümsüzlük ısrarı, nefret dilinin öncelikli ögeleridir. Hatırlanacak olursa, 19 Aralık 1978 gecesi, Maraş’ta Çiçek Sineması’na bomba atıldığı söylemi üzerinden, o dönemde kentte bilinçli olarak tırmandırılan Alevi-Sünni gerginliği, Alevilere yönelik saldırılara dönüştürülmüş, ülke tarihinin en kanlı katliamlarından biri olan Maraş katliamı yaşanmış ve o zaman da kapılara  kırmızı çarpı (X) işaretleri konulmuştur” ifadelerini kullandı.
Irkçı ve nefret söylemlerine dönük izlenen cezasızlık politikası sonucu suçluların cezasız bırakıldığını savunan Keçeci, “Mersin ilimizde yaşayan Adıyamanlı Kürt-Alevi aileye yapılan bu saldırgan tutum da, güvenlik kuvvetlerince ayrıntılı olarak araştırılmalı, kamera kayıtları incelenmeli ve bir bütün olarak araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bizler de olayın takipçisi olacağız” diye konuştu.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir