Ana Sayfa / KADIN / Taliban’dan kadın öğrencilere peçe, sınıflara perde zorunluluğu

Taliban’dan kadın öğrencilere peçe, sınıflara perde zorunluluğu

Afganistan’da Taliban, yüksek öğretime dair genelge yayımladı. Sınıfları cinsiyetlerine göre birbirinden ayıran perde zorunluluğu getirilirken, kadın öğrencilere peçe zorunluluğu getirildi.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, yüksek öğrenim döneminin başlamasıyla birlikte işleyişe dair genelge yayımladı. Ülkedeki özel okullarda, kadın öğrencilere yüzlerinin büyük kısmını örtecek peçe zorunluluğu getirildi.

‘YALNIZCA KADINLARDAN EĞİTİM ALACAKLAR’

AFP’nin aktardığı habere göre, Taliban’ın eğitim yetkilileri kılık kıyafetten işleyişe dair pek çok düzenleme yaptı. Genelgede, sınıfların kadın-erkek olarak ayrılması ya da öğrencilerin arasına perde çekilmesi gerektiği aktarıldı. Aynı zamanda ‘kadın öğrencilerin sadece kadınlardan eğitim alabileceği’, aksi takdirde derslerin ancak ‘yaşlı ve iyi karakterli erkekler’ tarafından verilebileceği belirtildi.

Taliban’ın kontrolündeki Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre, kadın öğrencilerin peçe ile eğitime katılması bekleniyor. Yönetmelikte kadınların burka giyme zorunluluğuna rastlanmasa da bahsi geçen peçe, gözler hariç yüzün büyük bir bölümünü kapatıyor.

‘KADIN ÖĞRENCİLER, ERKEK ÖĞRENCİLELE KARŞILAŞMAYACAK’

Bununla birlikte, ‘kadın ve erkek öğrencilerin eğitim kurumlarında karşılaşma ihtimaline’ dair de kimi düzenlemeler söz konusu. Cumartesi günü yayınlanan genelgeye göre, kadın öğrenciler ders bitiminden beş dakika önce çıkacak ve böylece erkekler öğrenciler ile denk gelmeyecek. Yine kadın öğrenciler ‘erkekler binadan ayrılana kadar’ bekleme odasında zaman geçirecek.

İsmini vermek istemeyen bir Afgan profesör, ‘yeterli kadın eğitmenin olmadığı’ gerekçesiyle yapılan düzenlemelerin pratikte uygulanmasının zor olduğunu söyledi. AFP’ye konuşan profesör, ‘yine de kadınlara eğitim hakkı verilmiş olmasının iyi bir gelişme olduğunu’ ileri sürdü.

The Times of India’nın Afganistan basınından aktardığı haberde ise bahsi geçen ‘perde’ uygulamasına ait olduğu belirtilen fotoğraflar yer aldı. Özel üniversitelerden olduğu söylenen görüntülerde, kadın ve erkek öğrencileri birbirinden ayıran perdeler dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir