Ana Sayfa / KÜLTÜR/SANAT / Mersin’de ‘Kültürler Buluşması’ etkinliği

Mersin’de ‘Kültürler Buluşması’ etkinliği

HDK, Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde “Kültürler Buluşması” adıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte ünlü sanatçı Kadir Çat da bir müzik dinletisi verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Meclisi’nin düzenlediği Etkinliğe, HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, HDP) Mersin Milletvekilli Fatma Kurtulan, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Toros ilçe yöneticileri, demokratik kitle örgütleri temsilcileri yanı sıra Türkmen yörükleri, Tahtacı Alevi yörükleri, Arap, Roman, Türk ve Kürt halklarından yüzlerce kişi katıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı etkinlikte,  çalınan farklı dillere ait müzikler eşliğinde folklor gösterimi yapıldı.  Davul zurna eşliğinde halk oyunlarının sergilendiği anlarda ise alandaki coşkulu anlar yaşandı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Kızılkaya Yenidünya Derneği Sözcüsü Hüseyin Kara, neden HDK içerisinde yer aldıklarını anlatarak, “HDK, bizi ifade ettiği için bu yapının içerisindeyiz. HDK, yaşamımızı, kültürümüzü ve bizi anlatıyor. Yörük Türkmenleriyiz ve HDK içerisinde yer alıyoruz” dedi. Bölgedeki farklı kültür ve yaşamlara dikkati çeken Güvenç ise “Bölgede çok fazla kültür ve yaşam var. Daha fazla topluluklara ulaşmak zorundayız. HDK fikriyatı, kültürler ile halklarla buluşmaktır” diye konuştu.

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir ise, Yenidünya Derneği’nin kurduğu yaşam alanıyla güzel bir yaşamı ortaya çıkardığını belirterek “Burada, ortak üretme, paylaşma ve yaşam kültürü var. Dünya paylaşılmayacak kadar küçük değil. Dünyadaki değerler, tüm varlıklara ve insanlara yeterdir. Ancak, kapitalistler bu varlıkları ve değerleri tekelleştiriyor” dedi.

‘HALKLAR ÖFKESİNİ YÖNELTMELİDİR’

Türkiye’nin gündeminde olan göçmenler konusu üzerinde de duran Demir, “Türkiye’de en çok konuşulan meselelerden biri de göçmenler meselesidir. Hiç kimse yaşadığı topraktan, kültüründen ve yaşamından uzaklaşmak istemez. Göçmenlik meselesine karşı ırkçı, şoven yaklaşıma karşı dikkatli olmamız lazım. Savaştan kaçanlara, göç etmek zorunda kalanlara buradakilerin dayanışması lazım. Siyasetten göçmenlik meselesine çözüm üretmeyenlere, savaşların çıkmasına engel olmayan ülkelere karşı tepkimizi göstermemiz gerekir. Halkların bunlara öfkesini yöneltmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dikkati çeken Demir, savaşlara karşı tepkisini dile getirerek, “Yaşasın halkların dayanışması, birlikteliği ve yaşasın dünya barış günü” şeklinde konuştu.

Şiir dinletisiyle devam eden etkinlik, Adana HDK Kültür Sanat Grubu, Hatay Kaldırım Grubu, Sanatçı Kadir Çat ve Kızılkaya Mengi Grubu’nun sahne almasıyla son buldu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir