Ana Sayfa / Manşet / Suriye’nin güneyinde gerilim dinmiyor

Suriye’nin güneyinde gerilim dinmiyor

Rusya polisi ve Beşinci Kolordu, dün 22 kişinin güney Suriye’den kuzeye yerinden edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. Bu karar Dera’nın batı kırsalındaki Tefes’in, dün, 4. Tümen güçleri tarafından roket ve füze rampaları ile hedef alınmasının ardından geldi.

Suriye rejiminin güvenlik komitesi 22 kişinin kuzeye nakledilmesini talep etti. Otobüsler yerinden edilen kişi ve aileleri taşımak için Perşembe günü öğleden sonra saat üçte Dera el-Beled’deki eski gümrüklere geldi. Dera el-Beled bölgesinde muhalif grupların iki eski lideri olan ‘Hafu’ lakaplı Muhammed el-Masalma ve Mueyyed Harfuş adlı iki kişi yerinden edilmeyi reddetti. Söz konusu iki kişi Dera el-Beled’deki Merkezi Müzakere Komitesi’nin müzakere taraflarıyla vardığı anlaşmanın çökmesine neden olmakla suçlanıyor.

Aktivistler, sabahın erken saatlerinde yerleşim bölgelerine ve şehirdeki kalabalık pazarlara 25’ten fazla roket ve mermi düştüğünü ve bunun sonucunda 3 sivilin öldüğünü, 10 kişinin ise yaralandığını ifade etti.

Tefes’te ise yaz dönemi öğrencilerinin içeride bulunduğu sırada bir okulun yakınına mermiler düştü. Bu olay öğrenciler arasında korku ve paniğe yol açtı. Okulda eğitime ara verildi.

Suriye rejim güçlerine ait gıda taşıyan bir askeri aracın Daraa’nın batı kırsalındaki Şeyh Miskin beldesi ile Neva şehri arasındaki yolda hareket halindeyken dün sabah (Perşembe) hedef alınması sonucu rejim saflarında çok sayıda ölü ve yaralanma kaydedildi.

Şeyh Miskin şehri, Suriye rejim güçleri tarafından bazı evlere düzenlenen baskınlara tanık oldu. Şehirden yaklaşık on kişi Suriye devletine karşı eylemlerde bulunmak suçlamasıyla tutuklandı.

Dera’dan gazeteci Basil el-Gazavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Suriye rejim güçleri, Tefes beldesini hedef alabilecek bir operasyona hazırlanıyor. Dera’nın batı kırsalındaki çeşitli noktalara dün askeri takviyeler ulaştı. Rejim ordusunun 15. Tümenine ait tanklar ve askeri araçlar da dahil olmak üzere, Tefes beldesinin güneyinde ve Deraa banliyösünün eteklerinde üç noktaya top yerleştirildi. Ayrıca Dera ve Tefes arasındaki yolda bulunan Es-Sirv askeri kontrol noktasında zırhlı araçlar ve diğer başka araçlar konuşlandırıldı.”

Batı bölgesindeki askeri ve saha durumunun iyi olduğunu belirten Gazavi, “Batı bölgesinde, Dera el-Beled şehrinde yaşananlar yaşanmayacak, çünkü oradaki alanlar geniş ve orada eski muhalefet üyelerinin ve liderlerinin sayısı çok fazla. Söz konusu üyeler ve liderler 2018’den beri yerinden edilmekten kaçınıyor ve 4. Tümen ve İranlı milislerin bölgelerine girmeyi reddediyorlar. Bu durum son yıllarda çeşitli durumlarda somutlaştı. 4. Tümen altı ay önce askeri bir operasyonla bölgeye girmeye çalıştı, ancak o sırada bölge halkının şiddetli direnişiyle karşılaştı, bu da taraflar arasında barışçıl bir anlaşmanın yapılmasına yol açtı. Suriye’nin güneyindeki yerleşim bölgelerinde artık tüm olanaklar açık, ancak şimdi batı bölgesinde yaşananlar, oradaki 4. Tümen noktalarının takviye edilmesidir. Bu tümenin zayıf olduğu, yerel savaşçıların 29 Temmuz’da (Dera el-Beled’daki gerginliğin tırmanmasının başlangıcı) saldırması ve batı bölgesindeki bir dizi rejim kuvvetini ele geçirmesi ve öldürmesinden sonra ortaya çıktı.” açıklamalarında bulundu.

Dera el-Beled’daki Merkez Müzakere Komitesi kaynakları, Suriye rejiminin, tarafların geçtiğimiz Salı günü vardıkları anlaşmanın çökmesinin ardından yeniden pazarlık yaparak tüm dosyaları yeniden sıralayacağını bildirdi. Bu dosyalar arasında yerinden edilme, tüm silahların teslim edilmesi, 4. Tümen için askeri noktalar oluşturulması ve tüm evlerin aranması yer alıyor. Yerinden edilme konusu artık herkes için masada, taraflar bir anlaşmaya varamadı ve Çarşamba günü görüşmeler aksadı.

Tecemmu Ahraru’l-Huran (Horan Free) Resmi Sözcüsü Ebu Mahmud el-Hurani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Rus tarafı, Dera el-Beled dosyasını barışçıl yollarla bir an önce çözmek için uğraşırken, ilk anlaşmanın uygulanmasının aksamasının ardından Suriye rejimi görevlileri kendi lehlerine kazanımlar elde etmek, 4. Tümen’in şehre sokmak ve şehirde onlar için noktalar oluşturmak için çalışıyor. Salı günü öğleden sonra saat üçte yapılan ilk toplantıda, Moskova’nın şartlarının 4. Tümen’in isteklerinden tamamen farklı olduğu düşünüldüğünde, Rusya’nın tutumunun halka uygun olduğu söylenebilir. Ruslar, anlaşmanın çökmesinden sonra rejimin yetkilileriyle bir araya geldiler. Çarşamba akşamı yapılan ikinci görüşmede Rus tarafının pozisyonu tamamen değişti.”

Taraflar arasındaki tırmanış, Rus tarafının Dera el-Beled’daki müzakere ve başlangıç oturumları sırasında söylediği gibi, tüm yerleşim alanlarını içeren Rus haritası müzakerelerinin bocalamasının ışığında ortaya çıkıyor. Diğer yandan Suriye rejiminin güney Suriye’de kendisine en çok muhalif olan bölgeleri hedef aldığı açık. Aktivistler, son birkaç gün içinde askeri takviyelerin gelmesiyle birlikte askeri operasyonların Dera’nın batı kırsalındaki bölgelere taşınacağını öne sürdüler.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜLTAK: “BİRİLERİ HALKIMIZA KİRLİ BİR OYUN KURMAK İSTİYOR”

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, Akdeniz’in çok değerli bir ilçe olduğunun altını çizerek; “Akdeniz artık festivallerle, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir