Ana Sayfa / KADIN / Mersin’de Afgan kadınlar için eylem yapıldı

Mersin’de Afgan kadınlar için eylem yapıldı

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Taliban örgütü tarafından ele geçirilen Afganistan’daki kadınlar için dayanışma çağrısında bulundu.

Mersin Kadın Platformunun eyleminde Türkçe ve Arapça “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” yazılı pankart açıldı.

Platform adına açıklama yapan Çiğdem Serin, “Artık Afganistanda kadınlar, LGBTİ+lar ve çocuklar için güvenli alan yok. Havuz medyası Taliban’ın “Kadın haklarına saygı göstereceğiz” sözünü yayarken Kabil sokaklarında dükkanların duvarlarından kadın fotoğrafları silinmişti bile. Afganistanlı kadınların “bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin” çığlıkları sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı” dedi.

“KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI TEHDİT ALTINDA”

Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınlar ve kız çocukları büyük tehdit altında” diyen Serin şunları söyledi:

Taliban’ın girdiği kentlerde elektrik ve telefon bağlantılarını kesmesi nedeniyle iletişim kurmanın iyice zorlaştığı bir durumda özellikle kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’lar, insan hakları savunucuları, gazeteciler için derin endişe taşıyoruz. Ülkeden Taliban’ın kadınları katlettiği haberleri geliyor. Taliban’ın eline geçmemek adına kadınların intihar ettiği haberlerini alıyoruz. Bu kayıpların intihar değil eril cinayetler olduğunu bütün dünya biliyor. Afganistandaki Taliban terör örgütünün yönetiminin devletler tarafından tanınması kabul edilemez.

Taliban şiddetinden kaçan Afganistanlılara sınırlar kapatılmamalı, Afganistan’dan ülkemize göç eden kadın ve LGBTİ+lar için İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleri yerine getirilmelidir.

Ancak tüm bu karanlık sürece rağmen kadınlar vazgeçmiyor. Ölümü göze alarak hayatları ve özgürlükleri için direnen, Taliban’a karşı sokağa çıkıp eylem yapan Afganistanlı kadınların direnişi tarih yazıyor. Kadın dayanışmasının sınır tanımadığını gösteren İranlı kadınlar Molla rejiminin baskılarına rağmen Afganistanlı kızkardeşleri için Talibanʼa karşı sokağa çıkarak bir kez daha umudu yeşertiyor. 

Bizler de Mersin’den Kabil’e kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kızkardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.  Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi “Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kızkardeşlikle yeni bir dünya eşit bir dünya kuracağız”.

Biz hepimiz birbirimizin sesiyiz. Açıklamamızı Afganistanlı kadınların şarkısının sözleri ile bitiriyoruz.

“Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim. Çünkü ben varım ben kadınım. Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kızkardeşlikle yeni bir dünya eşit bir dünya kuracağız. Daha iyi ve mutlu bir dünya. Ne taşlanmak ne ağaçlara asılmak ne gözyaşı ne utanç bizi yıldıracak. Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir