Ana Sayfa / DÜNYA / ABD ile çalışan Afganlar Katar’a yerleştirilecek

ABD ile çalışan Afganlar Katar’a yerleştirilecek

 ABD, ülkeyi terk ettikten sonra geride kalan kendileriyle çalışmış Afganları Katar’a yerleştirmek istiyor.

ABD’nin bu amaçla Katar ile varılan anlaşmada sona yaklaştığı bildirildi.

CNN’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Joe Biden yönetimi ile Katarlı yetkililerin, Afganistan’da ABD ile çalışan Afganlar ile ailelerinin geçici olarak yerleştirilmesi için görüştüğünü söyledi. Katar’a yerleştirilecek olan Afganistanlıların 8 bini bulabileceği belirtiliyor.

Taraflar arasındaki anlaşmanın henüz tamamlanmadığının altını çizen yetkili, anlaşma sağlanması durumunda ilk olarak 1000 ila 2 bin Afgan’ın Doha’ya kısa sürede ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye’nin de gelecek hafta görüşmelerde bulunmak üzere ABD’ye gitmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise tüm uygun seçeneklerin değerlendirildiğini bildirdi. Sözcü, Özel Göçmen Vizesi (SIV) başvurusunda bulunan Afganların üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi gibi bir durum olmadığını aktardı.

Afganistan’da Taliban militanlarının mayıs başından beri farklı bölgelerde düzenlediği saldırılar, halkı göç etmeye zorluyor.

Katar Taliban’a ateşkes çağrısında bulundu

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader ile Afganistan’daki son gelişmeleri görüştü.

Katar resmi ajansı QNA’da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Al Sani, ülkesini ziyaret eden Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader ve beraberindeki heyetle başkent Doha’da bir araya geldi. Görüşmede Afganistan’daki son gelişmeler, siyasi durumlar, emniyetle ilgili konular ile Afganlar arası müzakereler ele alındı.

Katarlı Bakan, Taliban’a Afganistan hükümeti ve halkının geleceği için kapsamlı siyasi çözüme ulaşmak amacıyla çabaları hızlandırmak adına gerginliği azaltma ve ateşkes çağrısında bulundu.

Görüşmeye ve Berader’in ziyaretine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Toplantı düzenlenmişti

Doha’da 10 Ağustos’ta Afganlar arası müzakerelerdeki son durumu görüşmek üzere ABD, Çin, Özbekistan, Pakistan, İngiltere, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlenmişti.

Aynı şekilde 12 Ağustos’ta da yine Doha’da Afganistan’daki barış sürecini görüşmek üzere Katar, Almanya, Hindistan, Norveç, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ABD ve BM’den temsilcilerin katılımıyla bir toplantı yapılmıştı.

Toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirgesinde, Afgan hükümeti ve Taliban’a şiddeti durdurmaları çağrısında bulunulmuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir