Ana Sayfa / EKONOMİ / Mersin Ticaret Borsası Bakliyat Araştırma Merkezi Kuruyor

Mersin Ticaret Borsası Bakliyat Araştırma Merkezi Kuruyor

Bakliyatta tüketim alışkanlığının değişmesi üzerine harekete gecen Mersin Ticaret Borsası’nın, Bakliyat Araştırma Merkezi Projesi kurma projesi kabul edildi.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir yaptığı açıklamada; borsalarının Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) yürüttüğü 2021 Yılı Yenilik ve Verimlilik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında hazırladığı Bakliyat Araştırma Merkezi kurma projesi kabul edildiğini belirtti. Özdemir, ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tarım ve gıda sektörüne ilişkin önümüzdeki on yıllık öngörüleri içeren raporuna göre, önümüzdeki on yıllık süreçte hızlı kentleşme, değişen yaşam koşulları ve yoğun çalışma şartları ile ilişkili olarak sağlıklı, hazır ve atıştırmalık gıdalara olan talebin önemli ölçüde yükselmesi’nin tahmin edildiğini ifade etti.

“BAKLİYATTA TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ”

Bakliyat üretiminde ve ticaretinde söz sahibi olan Kanada, Amerika ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde bakliyat tüketiminin niteliğinin bu yönde farklılaştığı belirten Özdemir, özellikle gelir seviyesi açısından öne çıkan bu ülkelerde bakliyat ürünlerinin tüketim düzeyinin son derece düşük olduğunu vurguladı. Bu ülkelerin bakliyat ürünlerini yaygın olarak konserve, humus, cips, bakliyat unundan ekmek, kek, pasta vb. türev ürünler şeklinde tüketildiği anlatan Özdemir bakliyatta tüketim alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi.

“BAKLİYAT ARAŞTIRMA PROJEMİZ KABUL EDİLDİ”

“Bakliyatta değişen tüketim alışkanlıkları gerçeğinden hareketle, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından yürütülmekte olan 2021 Yılı Yenilik ve Verimlilik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında, Mersin Ticaret Borsası olarak hazırladığımız Bakliyat Araştırma Merkezi projemiz kabul edilmiştir. Desteklenmeye değer bulunan projemiz ile: “İnovatif, katma değeri yüksek, niş hedeflere yönelik bakliyat türev ürünleri geliştirilmek amacıyla Mersin’de bir Ar-Ge merkezi kurulması, Hâlihazırda yalnızca ayıklama ve paketlemeyi içeren bakliyat işleme prosesini Ar-Ge temelli olarak dönüştürüp gıda sektöründeki yeni trendlerle birlikte sektörün gelişiminin ve katma değer yaratma kapasitesinin artırılması, Sektörün yüksek katma değerli ürünler ihraç etmesinin sağlanması, Bakliyat ürünlerine yönelik dünya genelinde yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda oluşan bilgi birikiminin ülkemize kazandırılması ve sektörün kullanımına sunulması, Nihai tüketici tercihlerine cevap verecek şekilde tüketime hazır, lezzetli, sağlıklı ve ekonomik ürünler geliştirilmesi ve bu ürünlerin ticarileştirilerek yaygınlaşmasının sağlanması, Sektörde çalışabilecek yeterlilikte Ar-Ge personeli yetiştirilmesi Hedeflerine ulaşılması amaçlanmaktadır.”

“BAKLİYAT SEKTÖRÜNE YENİ UFUKLAR AÇACAK”

Projenin bakliyat sektörüne yeni ufuklar açacağına vurgu yapan Özdemir, projeye destek sağlayacak olan Çukurova Kalkınma Ajansının Yönetim Kurulunda görev yapan Mersin ve Adana Valilerine, Büyükşehir Belediye Başkanlarına,  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına, Ajans Genel Sekreteri ile çalışanlarına, projemize iştirakçi olarak katılan Mersin Üniversitesi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin yöneticilerine  teşekkür etti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir