Ana Sayfa / YEREL YÖNETİMLER / Cumhur ittifakı borçlanmaya onay vermedi başkan Seçer sitem etti

Cumhur ittifakı borçlanmaya onay vermedi başkan Seçer sitem etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in borçlanma talebi bir kez daha MHP ve AK Parti meclis üyeleri tarafından onay almadı. MHP ve AK Parti grupları “Paranın nereye harcanacağını gösteren proje sunulmadı” derken Başkan Vahap Seçer,  “Ya yapıyoruz daha ne yapalım? 30 nokta şantiye gibi” sözleriyle sitemde bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci birleşim toplantısı Başkan Vahap Seçer yönetiminde yapıldı.

Toplantının en önemli gündem maddesi, Başkan Vahap Seçer’e, bütçe denkliği için borçlanma yetkisi verilmesi talebiydi. Plan ve Bütçe Komisyonunda AKP’li ve MHP’li üyeler teklifin reddi yönünde karar verdi. Komisyon raporu meclise sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi, Başkan Seçer’in borçlanma talebi bir kez daha Cumhur İttifakı tarafından onay görmedi. Başkan Seçer’e, metro projesi için 900 milyon liralık finans bulma konusunda yetki verilmesi teklifi ise komisyonlara gönderildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde borçlanma yetkisi yine tartışmalara neden oldu. İşte tartışmalardan satırbaşları:

FAHRETTİN KILINÇ (Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı): “Biz belediye bürokratlarına şunu dedik: Talep edilen rakamla ilgili bize proje bazlı gelebilirseniz, daha bir hassasiyetle değerlendiririz dedik. Şu ana kadar devam eden idarenin hizmetlerinin, gerek İller Bankasından gelen payların artması, gerekse bizim yatırımcı ve icracı birimlerimizin ihtiyaç fazlası paralarının kullanıma açılmasıyla hizmetlerin aksamayacağını düşünüyoruz. Eğer proje bazlı bir talep olursa ki otobüs alımında, MESKİ’de destek verdiğimiz gibi kredileri kabul edebiliriz. Bizden böyle bir talepte bulunursanız, bunu daha hassasiyetle düşünürüz dedik. Ancak bize devam eden işleyiş üzerinden gelen bir talep oldu. Ak Partili ve MHP’li arkadaşlarımızın kanaati bu kredi alınmazsa belediyemizin hizmetlerinin aksamayacağı kanaatindeyiz.”

VAHAP SEÇER (Büyükşehir Belediye Başkanı):  “Bu 265 milyon lira nedir sorusuna ben tek bir yanıt vermek isterim. Bütçe yaptım. Yatırım programımı uygulamak için gelir kalemini koydum, borçlanma kalemini koydum, size bütçeyi denkleştirdim, bunu 2021’de yapacağım dedim. Dedim ki 56 milyon liralık sosyal yardım yapacağım dedim. Şu anda da 12 milyon bütçe artırdım 68 milyon liraya çıkardım. Dedim ki 540 milyon liralık yol bakım ve onarım çalışması yapacağım. Şu anda da 166 milyon lirasını fiilli olarak harcamışım. Demişim ki Engelliler ve Sağlık Dairesine 3 milyon lira harcayacağım. Ulaşıma 286 milyon lira harcayacağım. Park ve Bahçelere 104 milyon lira harcayacağım. Tarımsal hizmetlere 24 milyon lira harcayacağım. Bu böyle devam ediyor. Toplamda 1 milyar 396 milyon lira benim 2021 yılı için proje maliyetim var. Bunları da yapıyorum. Ben size daha nasıl izah edebilirim. Şu an emanetlerde 600 milyon lira para birikmiş. Esnafın, müteahhidin alacakları.”

“NE BENİ KANDIRIN NE HALKI KANDIRIN”

 

VAHAP SEÇER (Devamla): “Şimdi benim bütün bunları gerçekleştirmem için borçlanma yetkisi aldım. MESKİ’ye borçlanma yetkisi aldık ama daha bir kuruş borçlanamadım. Borçlanma boyacı küpü değil ki. Sizler esnaf adamlarsınız bilmeniz lazım. Dönem kötü, faizler yüksek. Ben yüksek faizle alamam. Gözünü sevdiğim bu ay verme. Geçen ay verme. Ağustosta verme. Sen bana vereceksen eylül ekimde siyaseten, bunu yapma. Ne beni kandırın, ne halkı kandırın. Böyle yapmayın bana. Bunu demeyin, yok proje sunmuyorsunuz, anlatamıyorsunuz, bunu dediğiniz anda günah işliyorsunuz. Ya yapıyoruz daha ne yapalım? 30 nokta şantiye gibi. Bütçe açık verdiği zaman can simidim kredidir. Esnafın can simidi nedir? Makul şekilde borçlanmaktır. Belediyenin de öyle. İlçe belediyeleri bunu yaparken gayet normal de Büyükşehir yaparken neden sorun oluyor. Bunu anlamıyorum. Ben bütçe denkliği için hakkım olan borçlanma yetkisini istiyorum.”

VAHAP SEÇER (Devamla): “Biz de aptal değiliz. Ahmak değiliz. Sizin kararınızı maalesef biliyoruz. Ama arkadaşlarımız halk bazı şeyleri görsün diye ter döküyorlar. Siz siyaset yapıyoruz, grup kararı var diyorsunuz işin içinden sıyrılıyorsunuz. Talebimiz reddedildi. Buna belediye başkanı olarak üzüldüm. Esnafın da üzülmesi lazım. Belediyemize mal ve hizmet satan esnafımızın da üzülmesi lazım. Onlar ödemelerini bizden biraz gecikmeli alacaklar ama bu çarkı döndüreceğiz. Mersin halkı merak etmesin. Lamos köprüsünü de yapacağız, ilçelerimizi de ihya edeceğiz. Ben konuyu yüce Mersin halkının takdirine bırakıyorum.

 

“BİRBİRİMİZİ AYAĞINDAN ÇEKMEYELİM”

 

ABDULLAH ÖZYİĞİT (YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI): “Bu borçlanma konusu sürekli önümüze geldi ve talihsiz bir biçimde de hep refüze oldu. Aslında bunları yaşamamız gerekiyor mu? Bana göre gerekmiyor. Borçlanma dediğimiz çok basit bir konu aslında. Parayla ilgili iş yapan herkesin zaman zaman başvurduğu bir argümandır. Doğru zamanda yapılması çok kıymetli.  Biz bunu bütçede kabul etmişiz zaten. Şeklen bir kez daha oyluyoruz. Şunu istirham ediyorum. Hızlı ilerlememiz lazım. Şehre hizmet etmemiz gerekiyor. Bunun içinde birbirimizi ayağımızdan çekmememiz gerekiyor.”

MUHİTTİN ERTAŞ (MECLİS ÜYESİ): “Bu borçlanma talebi bütçe kararnamesinin dengede durması için konmuş bir borçlanma talebi. Bu 265 milyon liralık borçlanmayı alınca şu projelerde kullanılır diye ön şart koyabilir miyiz? Borçlanmayı aldıktan sonra bir ay sonra, iki ay sonra tekrar borçlanma istersek nereye harcayacaksınız diye sorabilirsiniz. Ama bu borçlanma için bu komisyonun nereye harcayacaksınız sorusunu sormaya bu komisyonun hakkı yok. Ne hikmetse bizim Mersin Büyükşehir Belediyesi borçlanma talep edince olay oluyor. Burada bu borçlanma yetkisinin verilmemesinin Türkçe meali şudur: Sayın Seçer sen çalışma, yatırım yapma, alacaklar kapıya gelsin. Aslında bunu söyleyenler belediyeyi değil 2 milyonluk Mersinliyi cezalandırıyor. Bunu yapmaya hiçbir partinin hakkı yok.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKANLAR SARIYILDIZ VE ARSLAN, SEÇER’İ AĞIRLADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediyesi’ni ziyaret ederek Eş Başkanlar Hoşyar Sarıyıldız ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir