Ana Sayfa / YEREL YÖNETİMLER / Gültak, Metro Projesini değerlendirdiğinde Seçer gerildi

Gültak, Metro Projesini değerlendirdiğinde Seçer gerildi

Mersi Metro Projesi iki başkanı yine karşı karşıya getirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nda Mustafa Gültak projeye ilişkin değerlendirmede bulununca; Vahap Seçer’in gergin tavırları dikkat çekti. Projenin ihale bedeline ilişkin eleştirilere, “Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam iptal ederim kardeşim” diyen Seçer, ihale sürecinin canlı yayında kamuoyu ile paylaşılmamasına ilişkin ise, “Bunu zırt pırt kamuoyuyla paylaşamayız” demesi şaşkınlık yarattı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı birinci birleşiminde söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak; Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Mersin Metro Projesi, projenin ihale süreci ve maliyet rakamları ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Başkan Gültak; “Şehrimizin kaderini etkileyecek, kentin geleceğini ipotek altına alma riski taşıyan böylesi maliyetli bir projenin, öncelikle tüm Mersin kamuoyu tarafından kabul görmesi gerekir. Bilimsel rakamlar, Mersin’e en uygun ulaşım sisteminin metrobüs, hafif raylı sistem veya tramvay olduğunu göstermektedir” dedi.
“METRO PROJESİ DOĞRU MUDUR GELİN TARTIŞALIM”
Mersin Metro Projesi ile ilgili kaygılarını, birkaç ay önceki Büyükşehir Meclisi’nde de dile getirdiğini hatırlatan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; “Mersin’de metro projesinin yapılması doğru mudur, değil midir? Öncelikle bu konunun tartışmaya açılması gerektiğini söylüyoruz. Üniversiteler, ilçe belediyeleri, meclis üyeleri, meslek odaları, uzmanlar, sivil toplum örgütleri ile tartışılsa, acaba ortaya nasıl bir sonuç ortaya çıkar? ‘Metro Mersin’e gerekli midir?’ sorusuna ne cevap verilecektir? Şehrin kaderini etkileyecek böylesi bir projenin tüm Mersin kamuoyu tarafından kabul görmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
GÜLTAK, İHALE SÜREECİ İLE İLGİLİ SEÇER’DEN NET BİR TAVIR BEKLEDİ
Başkan Mustafa Gültak; Mersin Metro Projesi’nin maliyeti ile ilgili tartışmalara da değindiği konuşmasında; basında veya kamuoyuna yansıyan bazı raporlarda, projenin 350 ila 400 milyon dolara mal olacağının yazıldığını belirterek; “Arkadaşlarımızın ısrarla sormasına rağmen her seferinde ‘ihale devam ediyor’ deyip rakamları vermediniz. Şu an ihalede son aşamaya gelindi. Duyduğumuz kadarıyla ihaleye 4 firma girmiş, bunlardan 3’ü teklif vermiş. Bunların net cevabını da sizlerden istiyoruz. İhale bittiğine ve yaklaşık maliyetler ortaya çıktığına göre artık mahremiyet de kalmadı. İdare olarak bir karar vereceksiniz; diyeceksiniz ki, ‘ben bu ihaleye devam ediyorum veya etmiyorum.’ Dolayısıyla bu rakamları kamuoyuna açıklamanızın suç olduğuna inanmıyorum. Çünkü ihale son aşamada” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK: “GELİN, BU KONUYU TÜM MERSİN’E VE BİLİMSEL ÇALIŞMALARA AÇALIM”
Basında projenin 3,3 milyar dolar olduğundan bahsedildiğini ve bu durumun doğru olup olmadığını sorgulayan Başkan Gültak; “Bunun içinde de sinyalizasyonların, vagonların vesaire olmadığı da söyleniyor. O zaman bunları da katarsak, benim tahmini rakamım, 800-900 milyon dolar civarında faiz giderleriyle birlikte bir bütçe karşımıza çıkacak. Cebimizde para yok ya! Diyelim ki 600 milyon Dolar tuttu bu yatırım. Bunun bir faiz gideri de olacak. O zaman, bundan kaç ay önce benim söylediğimi rakamlara gelmiş olduk. Gelin, bu konuyu tüm Mersin’e ve bilimsel çalışmalara açalım. Tabi ki Mersin’in ulaşım sorunu var, bunu çözmek istiyorsunuz. Biz de buna destek verelim. Ama bilimsel veriler ışığında; Büyükşehir’in çalışmaları nezdinde, nüfus artışını da koyduğumuzda buradan metro çıkmıyor. Buradan hafif raylı sistem, tramvay veya metrobüs çıkıyor” şeklinde konuştu.
GÜLTAK: “MERSİN’İN GELECEĞİNİN İPOTEK ALTINA ALINMASINI İSTEMİYORUZ”
Metroya karşı olmadıklarını her fırsatta dile getiren Başkan Mustafa Gültak, “Bizim derdimiz, Mersin’deki metro projesinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve bilimsel araştırmaların verileri ışığında doğru bir proje olmadığı; metrobüsün, hafif raylı sistemin doğru bir proje olduğunun göstergesidir” dedi. Gültak, “Eğer yukarıda belirttiğimiz bu rakamlara karşın siz; ‘Hayır, ben metroyu 350-400 milyon dolara her şeyi ile anahtar teslim, faiz giderleri dahil bitiriyorum’ diyorsanız, destek vereceğiz ama bu rakamların üstünde bir rakama da çıkıyorsa, tarihe not düşülmesini istiyorum. Şehrimizin 30-40 yıllık geleceğinin ipotek altına alınmasını istemiyoruz. Bunun en yakın örneği de Adana! Adana 20 yıldır borcunu ödüyor, bir 20 yıl daha ödeyecek ve borcunu kapatamayacak” diye konuştu.
“GEREKİRSE METRO İÇİN SİZİNLE ANKARA’YA GİTMEYE HAZIRIZ”
Başkan Gültak; CHP Adana milletvekillerinin TBMM’ye verdikleri önergeleri de hatırlattığı konuşmasında; “Adana; bizi bu metro kamburundan kurtarın. Gelirimizin yüzde 55-60’ı metro borcuna gidiyor’ diyorlar. Bunu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar da söylüyor. Bu konuda, ‘Ben haklıyım’ demiyorum. Gelin, Ulaştırma Bakanlığımıza, üniversitelere, uzmanlara, STK’lara bu konuyu ankete ve bilimsel araştırmaya açalım. Eğer bunun sonucunda metronun doğru proje olduğu ortaya çıkarsa; ben kamuoyuna yanlış bilgi verdiğimi kabul eder ve özür dilerim. Adana’da yaşananlar Mersin’de de yaşanmasın, Mersin’in geleceği ipotek altına alınmasın. Yoksa biz sizinle birlikte yürümeye, gerekirse bu proje için Ankara’ya gitmeye hazırız. En doğru projeyi bulalım. Tüm Mersin’in kabul ettiği proje hangisi ise, sizlere destek sağlamak için Ankara’ya gideceğim.”

SEÇER: “BENİM KEMİĞİMİ KEMİRECEK ADAMIN DİŞİNİ SÖKERİM”
Gültak’ın Mersin Metro Projesine ilişkin değerlendirmelerinin ardından söz alan Vahap Seçer’in gergin tavırları da dikkat çekti. Seçer, “Allah aşkına biz ihaleyi kimseden gizledik mi? Vay efendim neden naklen yayınlanmıyormuş. Zaten açıklanıyor; biz basına verdik. Birinci şu ikinci şu dedik. İhale süreci devam ediyor. Arkadaşlar emin olun; Mersin halkı akşam yatıyor; huzurla uyuyor ama ben uyuyamıyorum. Ben nasıl böyle bir vebalin altından milyonlarca dolar ya da euro Mersin’i borç altına sokacağım? Şimdi finansman konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bakın ne çıkacak ortaya. Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam iptal ederim. Yapmam kardeşim! Zaten iki yakayı zor bir araya getiriyoruz. Bir taraftan pandemi, bir taraftan ekonomik sıkıntılar var. Rahat olun. Ben bilgi aktarmaktan imtina etmem ama bunu zırt pırt kamuoyuyla paylaşamayız” ifadelerini kullandı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKANLAR SARIYILDIZ VE ARSLAN, SEÇER’İ AĞIRLADI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediyesi’ni ziyaret ederek Eş Başkanlar Hoşyar Sarıyıldız ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir