Ana Sayfa / DÜNYA / Libya’da savaşan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu Libya’dan ayrılıyor

Libya’da savaşan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu Libya’dan ayrılıyor

Hikmet Durgun

Libya’da Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları Libya’dan ayrılmaları yönünde hazırlıklar yapıyor. Türkiye, dönmeleri için hazırlıklar yapmaları yönünde talimat verdi.

Bölgedeki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre Libya’da ateşkes olmayana kadar Hafter güçlerine karşı savaşan Suriyelilerden oluşan ve Türkiye desteğiyle Libya’da bulunan SMO üyesi 1600 kişi, ateşkesin uygulandığı Libya’nın çözüme doğru gitmesiyle ülkeden ayrılmaya hazırlanıyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Libya topraklarında bulunan Suriyeli savaşçıların Suriye’ye dönüşlerinin başlamasına hazırlık olarak teçhizatlarını hazırlamaları yönünde Türkiye’den talimat aldıklarını duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün “Ankara destekli ve Libya topraklarında bulunan Suriyeli savaşçıların, önümüzdeki birkaç gün içerisinde Suriye’ye dönüşlerinin başlamasına hazırlık olarak kendilerini ve teçhizatlarını hazırlamaları yönünde Türkiye’den talimat aldıklarını” açıkladı.  SMO grupları geçtiğimiz yılda uçaklarla Libya’ya götürülüp Hafter güçlerine karşı savaştırılmışlardı. Bazı SMO üyeleri ise Libya’dan İtalya’ya kaçmışlardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve AB Libya’da yabancı savaşçıların biran önce çıkması gerekti yönünde defalarca çağrıda bulunmuşlardı.

Libya’da 20 bin paralı asker bulunurken, bunlardan bazıları Sudan, Mısır, Suriye ve Rusya vatandaşlarıdırlar.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen ülke, 2015’ten bu yana biri Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), diğeri Tobruk’taki Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı hükümetin kontrolü altında bulunuyor. Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus’u ele geçirmek üzere 2019 yılının nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye’nin UMH’ye verdiği aktif askeri destek sonucu geri püskürtülmüştü.

Taraflar arasında savaşın sona ermesi ve yeni bir siyasi düzen oluşturulması amacıyla BM himayesinde görüşmeler başlatılmış ve geçen ekim ayında ateşkes anlaşmasına imza atılmıştı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir